Hartfalen ligt op de loer voor ex-borstkanker-en lymfoompatiënten.

01-03-2018 17:13


Auteur: Redactie ' Daryl Jie - mijngezondheidsgids.nl                      

Hartfalen ligt op de loer voor ex-borstkanker-en lymfoompatiënten   

            

Patiënten die in het verleden zijn behandeld voor borstkanker of lymfoom moeten alert zijn op de symptomen van hartfalen. Volgens arts-onderzoekers van de Mayo Clinic lopen zij het risico op congestief hartfalen. Wel drie keer meer in vergelijking met patiënten die geen kanker hebben gehad.


Congestief hartfalen:

Bij congestief hartfalen is het hart minder goed in staat om bloed door het lichaam te pompen. Ex-patiënten zouden al een jaar na hun kankerdiagnose een verhoogd risico hebben. In de 20 jaar nadat ze uitbehandeld zijn, blijkt 1 op de 10 met hartfalen te maken te krijgen.


Wat zijn de risico's op hartfalen?

Het onderzoeksteam onderzocht onder leiding van cardioloog Carolyn Larsen ruim 2000 patiënten. De veranderingen in hun gezondheid zijn in de periode van 1985 tot 2010 gevolgd. Het ging voornamelijk om patiënten die behandeld waren met een specifiek chemotherapiemiddel. Van dat middel is bekend dat het schade kan toebrengen aan de hartspier.


De bevindingen van het team op een rij:


  • Binnen vijf jaar na kankerdiagnose was er een drie keer hoger risico op hartfalen. Na 20 jaar, als patiënten kankervrij waren, bleek het risico twee keer zo waarschijnlijk
  • Van elke 100 patiënten ontwikkelden 7 hartfalen in een periode van gemiddeld 8,5 jaar
  • Het grootste risico was aanwezig voor patiënten die ook diabetes hadden of behandeld waren met hogere doses van een specifiek chemotherapiemiddelHartfalen ' Interview ' Mijn Gezondheidsgids

5 vragen over de complexiteit van hartfalen


Diabetes extra risicofactor:

Larsen: "De statistieken wijzen erop dat slechts een klein deel van de patiënten een risico loopt. Hierbij is het belangrijk om te benadrukken dat het onderzoek er vooral op gericht was om risicofactoren voor hartfalen in kaart te brengen."


Zo blijkt bijvoorbeeld diabetes een groot extra risicofactor te zijn. Maar wat er bij deze aandoening in het lichaam gebeurt bij ex-kankerpatiënten is nog onbekend. Dat is voor de onderzoekers een aandachtspunt in vervolgonderzoek.


Ex-kankerpatiënten monitoren:

Voor nu is het in ieder geval belangrijk dat ex-patiënten jaarlijks gemonitord worden op de tekenen van hartfalen. Klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid, onregelmatig hartritme en vocht vasthouden. Omdat de klachten voor mannen en vrouwen uiteenlopen wordt extra oplettendheid gevraagd van artsen.


De resultaten uit dit onderzoek zijn preliminair en worden in maart gepresenteerd tijdens the American College of Cardiology's 67th Annual Scientific Session.

Branded content

        

Dankzij het revalidatie-EPD meer tijd voor betere zorg

« Dankzij het revalidatie-EPD meer tijd voor betere zorg
Bron: www.mijngezondheidsgids.nl