Heb ik door overgewicht een grotere kans om opnieuw borstkanker te krijgen?

07-02-2024 17:14

 

 

 

 

 

Overgewicht of obesitas kan de kans op het opnieuw krijgen van borstkanker vergroten. Ook heeft overgewicht invloed op de overleving van borstkanker.

 

 

Ons advies:

Probeer overgewicht te voorkomen en/of probeer om bij overgewicht zoveel mogelijk weer op een gezond gewicht te komen (BMI van 25 of lager). Lees hier onze adviezen om af te vallen als je door de behandeling te zwaar bent geworden.

 

Wat is overgewicht?

 

Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel vet in het lichaam opgeslagen. Overgewicht en obesitas ontstaan als de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt via je eten en drinken voor een langere tijd hoger is dan de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt.

 

 

De Body Mass Index (BMI)

De Body Mass Index (BMI) geeft aan of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lichaamslengte. Een gezonde BMI ligt tussen de 18,5 en de 24,9. Bij een BMI van 25-30 heb je overgewicht. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas. Gebruik onze BMI-calculator om je BMI snel en makkelijk te berekenen.

 

 

Wat blijkt uit onderzoek?


Overgewicht binnen een jaar na de diagnose borstkanker vergroot de kans op het opnieuw ontwikkelen van borstkanker. Dit gaat dus om vrouwen die al overgewicht hadden voor de diagnose, of binnen een jaar na de diagnose overgewicht ontwikkelden.

 

Ook blijkt dat overgewicht invloed heeft op de overleving na de diagnose borstkanker. Als je op volwassen leeftijd (20-50 jaar) gedurende langere tijd overgewicht hebt gehad, heb je een grotere kans om aan borstkanker te overlijden. Ook is de mate van overgewicht van invloed: meer overgewicht is minder gunstig.

 

 

 

Bron: www.wkof.nl/leven-met-kanker/voedingenkankerinfo