Heb ik vloeibare voeding nodig?

06-09-2017 17:09Vloeibaar voedsel - Voeding en kanker info


Het kan zijn dat u vloeibare voeding nodig hebt. Vloeibare of gemalen voedsel kan een oplossing zijn als u moeite hebt met kauwen en slikken. Ook als u zich makkelijk verslikt, een pijnlijke mond of keel hebt, een droge mond heeft of vermoeid bent kan vloeibare of gemalen voeding prettig zijn.


Er is een verschil tussen vloeibare voeding en gemalen voeding. Vloeibare voeding is alle voeding die u met een rietje kunt drinken. Gemalen eten is wat grof, net zoals stamppot. U hoeft niet meer te kauwen, maar omdat het nog vrij dik en compact is moet u nog wel kunnen slikken. In principe kan alles worden gemalen, hoewel het niet altijd nodig is om de hele maaltijd te malen. Vaak is het voldoende om bijvoorbeeld alleen het vlees of vezelige groente te malen.


We hebben een aantal tips voor u verzameld:

 • Maal vlees niet te fijn, want dan wordt het compact/stijf. Het is dan alleen weg te krijgen met veel jus of saus. Mager vlees als tartaar is soms te korrelig om te malen.

 • Maal het eten pas na de bereiding, dan blijft de smaak beter behouden.

 • U kunt het eten fijn of grof malen, dat hangt af van uw klachten. Hoe langer u iets maalt, hoe fijner het wordt.

 • Is het eten nog te dik en compact, verdun het dan tot het vloeibaar wordt. U kunt het beste zelf uitproberen welke dikte u het beste bevalt.

 • In plaats van rijst te malen kunt u rijstebloem nemen. Door het te mengen met hete bouillon hoeft u geen rijst te koken en malen.

 • Pasta (spaghetti, macaroni etc.) zijn minder geschikt om te malen, ze worden 'lijmerig'. Dat geeft geen prettig gevoel in de mond.

 • Bonen en andere peulvruchten kunnen wel goed worden gemalen.

 • Als u weinig energie of mogelijkheden hebt om zelf een maaltijd te bereiden en te malen, kunt u kiezen voor kant-en-klare baby- of peutervoeding.


Hulpmiddel:Een elektrische keukenhulp is handig en tijdbesparend als u voor langere tijd eten moet malen of vloeibaar moet maken. Staafmixers (met een hakmolentje) malen het eten uitstekend fijn. Ze kunnen goed eenpersoonsporties malen, nemen weinig ruimte in beslag, zijn gemakkelijk mee te nemen en zijn goedkoper dan keukenmachines.


Maaltijden aantrekkelijker maken:

Gemalen en vloeibare maaltijden zien er snel hetzelfde uit. Voedingsmiddelen zijn moeilijk te herkennen.


Zeker als uw smaak is verminderd of ontbreekt, is afwisseling nog belangrijker om de maaltijden aantrekkelijk te maken.


 • Geef kleur aan de maaltijden. Vis en aardappelpuree zien er met tomaten- of paprikasaus en groene groente aantrekkelijker uit. Of roer groene kruiden (bieslook, dille, peterselie of selderie) door de aardappelpuree.
 • Wissel de etenstemperatuur af. Neem bijvoorbeeld warme pap gevolgd door een beker koude yoghurtdrank  of warme soep gevolgd door een ijsje.
 • Wissel hartig en zoet af, bijvoorbeeld een korstloze boterham met ragout en een schaaltje vla toe.
 • Gebruik kruiden en specerijen als u nog smaak heeft en uw mond/keel dit verdraagt.
 • Maal de maaltijdonderdelen apart en schep ze afzonderlijk op het bord. Hierdoor kunt u de smaak van de verschillende onderdelen beter proeven. Bovendien ziet het er zo aantrekkelijker uit.
 • Zorg voor een gezellige sfeer. Dek de tafel, steek een kaarsje aan en zet een muziekje op.


Opwarmen:

Opwarmen gaat eenvoudig in de magnetron, maar ook in een pannetje. Vloeibare gerechten kunt u direct in een pan doen. Vastere (gemalen of gepureerde) voeding kunt u beter in bijvoorbeeld een kommetje in een pannetje met heet water verwarmen (au bain-marie).


Soep:

Het makkelijke van soep is dat het al vloeibaar is. Soep kan een warme maaltijd niet vervangen. Het is minder voedzaam omdat het veel water bevat. Dit geldt nog meer voor bouillon. Bouillon bevat slechts zout en smaakstoffen uit groente en vlees. Hoe meer (gemalen) vulling, des te voedzamer de soep. Wanneer u een maaltijdsoep wilt eten of wanneer de vulling toch nog te grof is, kunt u de soep zeven, de vulling malen en die weer  toevoegen. Of u kunt het geheel met een staafmixer fijn maken.


Bereiding vloeibare maaltijd.


De volgende vijf stappen helpen u een vloeibare (mix)maaltijd te bereiden:


Kook of bereid alle onderdelen op de gebruikelijke wijze.

Maal de droogste maaltijdonderdelen, zoals vlees, vis, kip of een vegetarische vleesvervanger met een beetje jus, boter, saus of bouillon.

Doe de groente erbij.

Stamp de aardappelen (puree maken met melk, boter of room) voordat u ze bij het mengsel doet. Maal de aardappelen niet te lang mee, want dan worden ze 'lijmerig'. Of gebruik aardappelpuree uit een pakje of kant-en-klaar.

 • Voeg ten slotte vocht toe tot het de gewenste dikte heeft. Gebruik bouillon, jus, melk, room, groentenat, tomatensap of groentesap.

In principe kunt u alle combinaties die u gewend bent op deze manier bereiden. Dit kan ook met kant-en- klare maaltijden van de supermarkt of kant-en-klare salades. Die kunt u smeuïg maken met extra mayonaise of slasaus.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl