Hebben dierlijke vetten invloed op het ontwikkelen van borstkanker ?

27-08-2018 17:52

                                       spek-verzadigd-vet.Nee, dierlijke vetten hebben geen invloed op het ontwikkelen van borstkanker. Het eten van veel vette producten kan leiden tot overgewicht. Overgewicht is wél een belangrijke risicofactor voor borstkanker bij vrouwen na de overgang.


Wat zijn dierlijke vetten?

Dierlijke vetten zijn alle vetten afkomstig uit dierlijke producten, zoals vlees, vleeswaren en worstsoorten, vis, melk, slagroom, yoghurt, kaas, boter en eieren. Ook producten zoals koek, gebak en kant-en-klaar gerechten kunnen veel dierlijke vetten bevatten.


Dierlijke vetten en oestrogeen:

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat van invloed kan zijn op het risico op borstkanker: een langere blootstelling aan oestrogeen verhoogt de kans op het krijgen van borstkanker. Dat betekent dat vrouwen die vroeg beginnen te menstrueren en laat in de overgang komen een grotere kans hebben op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die laat beginnen te menstrueren en vroeg in de overgang komen.


Oestrogeen wordt opgeslagen in vet. Ook wordt het geproduceerd in vetweefsel. Dit gebeurt zowel bij mensen als bij dieren. Hierdoor is de gedachte ontstaan dat het eten van dierlijke vetten zou zorgen voor extra oestrogeen in het lichaam.


Dierlijke vetten en borstkanker:

Uit verschillende grote studies bij vrouwen is gebleken dat er geen relatie is tussen het eten van dierlijke vetten en het risico op borstkanker. Dit geldt zowel voor vrouwen die nog niet in de overgang zijn als ook voor vrouwen na de overgang. In deze studies is gekeken naar het verschil in het ontstaan van borstkanker tussen vrouwen die veel dierlijke vetten eten en vrouwen die weinig dierlijke vetten eten.


Ook het recente rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, die alle literatuur tot 2018 bevat, bevestigt dat er geen relatie bestaat tussen het eten van dierlijk vet en een hoger risico op het ontstaan van borstkanker.


Vet en overgewicht:

Het eten van veel vette producten kan leiden tot overgewicht. Dat geldt voor zowel producten met veel plantaardige als met veel dierlijke vetten. Overgewicht is wél een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen na de overgang.


Het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker uit 2018 beschrijft dat er beperkt bewijs is dat het eten van vet (totaal vet) voor diagnose het risico op overlijden vergroot. Ditzelfde geldt voor verzadigd vet.


Adviezen over hoe u op een gezond gewicht kunt komen of blijven leest u bij Hoe kan ik afvallen?.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl