Hebben dierlijke vetten invloed op het ontwikkelen van borstkanker ?

06-09-2019 22:17

Voeding en kanker - Spek - verzadigd vet - rood vlees

spek-verzadigd-vet_
Nee, dierlijke vetten hebben geen invloed op het ontwikkelen van borstkanker. Maar het eten van veel vette producten kan leiden tot overgewicht. Overgewicht vergroot wél de kans op het krijgen van borstkanker bij vrouwen na de overgang.Wat zijn dierlijke vetten?

Dierlijke vetten zijn alle vetten afkomstig uit dierlijke producten, zoals vlees, vleeswaren en worstsoorten, vis, melk, slagroom, yoghurt, kaas, boter en eieren. Ook producten zoals koek,


gebak en kant-en-klaar gerechten kunnen veel dierlijke vetten bevatten.


Wat blijkt uit onderzoek?


Dierlijke vetten en oestrogeen:

Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon wat de groei van borstkanker kan stimuleren. Een langere blootstelling aan oestrogeen vergroot de kans op het krijgen van borstkanker. Dat betekent dat vrouwen die vroeg beginnen te menstrueren en laat in de overgang komen een grotere kans hebben op het krijgen van borstkanker.


Oestrogeen wordt opgeslagen in vet. Vetweefsel produceert ook oestrogeen. Dit gebeurt zowel bij mensen als bij dieren. Hierdoor is de gedachte ontstaan dat het eten van dierlijke vetten zou zorgen voor extra oestrogeen in het lichaam.


Dierlijke vetten en borstkanker:

Uit verschillende grote studies bij vrouwen is gebleken dat er geen relatie is tussen het eten van dierlijke vetten en het risico op borstkanker. Dit geldt zowel voor vrouwen voor en na de overgang. In deze studies is gekeken naar het verschil in het ontstaan van borstkanker tussen vrouwen die veel dierlijke vetten eten en vrouwen die weinig dierlijke vetten eten.


Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt ook dat het eten van dierlijk vet de kans op het krijgen van borstkanker niet direct vergroot.


Vet en overgewicht:

Het eten van veel vette producten kan leiden tot overgewicht. Dat geldt voor zowel producten met veel plantaardige als met veel dierlijke vetten. Overgewicht is wél een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen na de overgang.


Het onderzoeksrapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker uit 2018 beschrijft dat er beperkt bewijs is dat het eten van vet (totaal vet) voor diagnose van borstkanker de kans op overlijden vergroot. Ditzelfde geldt voor verzadigd vet.


Ons advies:

Beperk het eten van vette producten. Hiermee verklein je de kans op kanker. Volg de richtlijnen om de kans op kanker te verkleinen. Denk ook aan je hart en bloedvaten, en kies voor producten die rijk zijn aan onverzadigd vet. Dit zijn producten met plantaardige vetten. Dierlijke vetten zijn rijk aan verzadigd vet.


Lees ook: Leidt afvallen bij overgewicht tot een daling van markers bij borstkanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl