Heeft voeding invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken ?

06-12-2019 18:58


                                


Sommige kruidenpreparaten, supplementen en zelfs voedingsmiddelen kunnen niet in combinatie met bepaalde medicijnen worden ingenomen.


Medicijnen en kruidenpreparaten, supplementen en voedingsmiddelen volgen dezelfde weg in het lichaam, waardoor de opname van de preparaten, supplementen en voedingsmiddelen het afbreken van een medicijn kan beïnvloeden. Hierdoor kun je meer bijwerkingen krijgen, of het medicijn werkt minder goed.


Wanneer je medicatie op de nuchtere maag inneemt, of met een lichte of juist een vetrijke maaltijd, heeft dit ook invloed op de werking van een medicijn. Het beïnvloedt het tempo van opname, de concentratie ervan in het bloed, en hoe lang het in het lichaam blijft.


Voeding:Vraag je arts of apotheker.

Vraag je apotheker of er adviezen zijn rondom het innemen van jouw medicatie. Sommige medicijnen moet je nuchter, juist bij de maaltijd of met een bepaald soort drinken innemen. Ook kan het zijn dat je ze juist niet mag combineren met een bepaald voedingsmiddel, zoals grapefruit. Dat staat doorgaans ook in de bijsluiter.

Lees daarom altijd de bijsluiter of kijk op apotheek.nl bij het medicijn en lees bij het kopje "Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?".


Ook op de volgende voedingsmiddelen moet je letten:

 • Alcohol: alcohol activeert de leverenzymen, waardoor de afbraak van medicijnen zoals chemotherapie juist sneller verloopt en de chemo mogelijk minder effectief is. In de bijsluiter lees je of je alcoholische dranken mag drinken.
 • Cola of andere zure dranken, zoals andere frisdranken, sinaasappelsap, maar ook karnemelk, helpen chemotherapietabletten beter opnemen bij gebruik van maagzuurremmers. De chemotherapietabletten hebben een zure omgeving nodig om goed te kunnen werken. Door de maagzuurremmers is het minder zuur in de maag. De cola zorgt dat het in de maag tijdelijk weer zuurder wordt waardoor de chemotherapietabletten goed kunnen werken. Vraag je arts of apotheker of dit ook voor jou geldt.
 • Grapefruit, en de kruisingen hiervan zoals de pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel kunnen de werking van medicatie ernstig verstoren. Hierdoor kan medicatie minder goed werken, of heb je een grotere kans op het krijgen van bijwerkingen. De apotheek laat met behulp van stickers zien of dit het geval is met teksten zoals: 'Bij dit middel geen grapefruitsap drinken', 'Pas op met grapefruitsap. Lees folder' en 'Pas op met citrusvruchten. Lees folder'. Voorbeelden van medicijnen waarvoor dit geldt zijn chemokuren, cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers.
 • Vette vis en visolie: Producten met visolie lijken de werking van sommige soorten chemotherapie tegen te werken (vooralsnog alleen Irinotecan en platina bevattende chemotherapie zoals Cisplatin en Oxaliplatin). Het advies is daarom om een korte periode, dat wil zeggen alleen 24 uur voor tot en met 24 uur na het moment dat de chemotherapie wordt toegediend, geen visoliesupplementen of vette vis te eten. Dit advies wordt gegeven risico's te voorkomen.


Supplementen en preparaten:


Het is erg belangrijk om geen voedingssupplementen, kruidenpreparaten of concentraten te slikken op eigen initiatief of op aanraden van anderen tijdens je behandeling. Wil je dat toch doen? Dan is het belangrijk om dit aan je arts en apotheker te melden. • Antioxidanten: antioxidanten in supplementvorm, zoals vitamine C, zouden het effect van bestraling kunnen verminderen doordat zij de gewenste vorming van zuurstofradicalen verminderen. Er is meer onderzoek nodig om te kunnen zeggen of antioxidanten in supplementvorm veilig zijn bij chemotherapie.
 • Foliumzuur: een supplement met foliumzuur kan mogelijk de werkzaamheid van methotrexaat, een vorm van chemotherapie in tabletten, verminderen.
 • Kurkuma: een preparaat met kurkuma kan de werking van Imatinib versterken. Imatinib is een vorm van doelgerichte therapie, als tablet of capsule. Het lichaam wordt door het kurkumapreparaat minder snel resistent voor de Imatinib. Het exacte effect is echter moeilijk te voorspellen, waardoor het lastiger is de juiste dosering te krijgen en er mogelijk meer bijwerkingen zijn.
 • Sint Janskruid: een kruidenpreparaat met Sint Janskruid kan de werking van verschillende medicijnen ernstig verstoren. Het gaat bijvoorbeeld om antibiotica, medicatie tegen kanker en middelen die de afweer onderdrukken. Laat aan je arts weten als je een preparaat met Sint Janskruid gebruikt of wilt gaan gebruiken.Knoflook:

een kruidenpreparaat met knoflook (Allium sativum) kan de werking van Docetaxel, een vorm van chemotherapie via infuus, beïnvloeden. Het is daarom belangrijk dat jouw arts weet dat je een kruidenpreparaat met knoflook gebruikt. Hij/zij kan dan controleren of de werkzaamheid van de Docetaxel goed is. Ook beïnvloeden preparaten met knoflook de werking van Tamoxifen en Dacarbazine. Neem daarom geen preparaat met knoflook als je deze medicijnen gebruikt. Je kunt zonder problemen knoflook aan de maaltijd toevoegen. De hoeveelheid knoflook in de maaltijd is namelijk veel minder dan de hoeveelheid in een kruidenpreparaat.


Ons advies:

 • Volg de adviezen die bij de medicijnen worden gegeven over het tijdstip van innemen, de verdeling (dosis) over de dag, de combinatie met maaltijden of juist het vermijden ervan.
 • Bespreek altijd met je arts en apotheker als je op eigen initiatief een kruidenpreparaat of supplementen wilt gebruiken of al gebruikt. Vraag na of je grapefruit mag nemen bij je medicatie.
 • Vermijd in sommige gevallen visolie, als je chemotherapie krijgt. In alle gevallen geldt: vraag bij twijfel je apotheker om advies.Lees ook: Is het zinvol om tijdens mijn behandeling supplementen te slikken?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl