Heel veel vragen aan kankerspoken ?

01-02-2014 20:12
 

 

Heb je vragen? Kijk of je vraag erbij staat of stuur een mailtje naar Kankerspoken.

Wij proberen zo snel mogelijk te antwoorden.

 


 

Hoeveel soorten kanker zijn er?

 

Wat is een tumor?

 

Wat is een uitzaaiing?

 

Kunnen dieren ook kanker krijgen?

 

Kunnen kinderen kanker krijgen?

 

Bestond kanker vroeger ook al?

 

Waar komt het woord kanker vandaan?

 

Is kanker besmettelijk?

 

Is het mijn schuld?

 

Waarom mijn papa of mama?

 

Gaat mijn papa of mama nu dood?

 

Wat kan ik doen om mijn papa of mama te helpen?

 
FAQ uit/inklappen

Er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort heeft een andere naam. Zo is er borstkanker, darmkanker, longkanker, huidkanker, een hersentumor, bloedkanker (leukemie), enzovoorts.

 
FAQ uit/inklappen

Een tumor is een ander woord voor een kluitje zieke cellen. Sommige mensen hebben het ook wel over een gezwel, een knobbel of een bobbel. Let op: niet elke knobbel of bobbel is kanker. Sommige knobbels of bobbels zijn goedaardig. Bij kanker gaat het om een kwaadaardige bobbel of knobbel.

 
FAQ uit/inklappen

Zieke cellen kunnen door het lichaam gaan zwerven.Op de plaats waar de kankercel terechtkomt kan een nieuw gezwel ontstaan.Dat noem je een uitzaaiing. 

 
FAQ uit/inklappen

Ja, ook dieren kunnen kanker krijgen. Een dierenlichaam bestaat immers net als een mensenlichaam uit cellen. Ook die cellen kunnen ziek worden.

 
FAQ uit/inklappen

Ja, maar bij kinderen komt kanker veel minder vaak voor dan bij opa’s, oma’s, vaders en moeders. Zet 1000 mensen op een rij die kanker hebben dan zijn dat 994 grote mensen en 6 kinderen.

 
FAQ uit/inklappen

Kanker bestaat al heel lang. Tweeenhalfduizend jaar geleden deed men al onderzoek naar de ziekte en bij opgravingen in Egypte vonden ze mummies van mensen die aan kanker zijn overleden. De ziekte kanker is dus al héél oud.

 
FAQ uit/inklappen

Kanker komt van het Latijnse woord cancer dat krab of kreeft betekent. Een tumor of kankergezwel is meestal niet rond maar is een soort bolletje met sprieten eraan. Toen de ontdekkers van kanker zo’n bolletje met sprieten zagen moesten ze aan een krab of kreeft denken.

 
FAQ uit/inklappen

Sommige kinderen denken dat kanker besmettelijk is, maar dat is NIET waar. Je kunt papa of mama dus gewoon een kus of knuffel geven! En oh ja, vertel het ook even tegen je vriendjes en vriendinnen want die denken soms ook dat kanker besmettelijk is.

 
FAQ uit/inklappen

Nog zo'n vraag die door je hoofd kan spoken. Misschien was je een keer heel boos op papa of mama, heb je iets naars gezegd of is papa of mama over je fiets gestruikeld. Dat is natuurlijk heel vervelend, maar daar krijgt niemand kanker van. Kanker is dus NIET jouw schuld!

 
FAQ uit/inklappen

Op deze vraag kan niemand antwoord geven. Maar net als dat het niet jouw schuld is, is het ook niet de schuld van je papa of mama. Kanker krijgen is gewoon pech hebben, domme pech.

 
FAQ uit/inklappen

Er zijn mensen die doodgaan aan kanker, maar er zijn ook mensen die gewoon weer beter worden. Je moet niet vergeten dat er een heleboel verschillende soorten kanker zijn. Wil je weten hoe kanker wordt behandeld? Kijk maar eens bij opereren, bestralen, chemotherapie en andere behandelingen. 

 
FAQ uit/inklappen

Misschien kun je af en toe een boodschap doen of zelf je kamer opruimen? Een mooie tekening voor papa of mama maken, een gedichtje schrijven, of een keertje voorlezen helpt natuurlijk ook!


 


 

Bron:  Kankerspoken.nl