Helft gecontroleerde Vlaamse schoolgebouwen moet dringend asbestvrij gemaakt worden.
Auteur: Cisse Michiels - vrt.be
Foto: PRE.
In 53 procent van de gecontroleerde schoolgebouwen in Vlaanderen moet de aanwezige asbest dringend verwijderd worden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van afvalstoffenmaatschappij OVAM. "De situatie is alarmerender dan gedacht", zegt Vlaams Parlementslid Kim Buyst (Groen).
Scholen zijn in vergelijking met andere gebouwen veel onveiliger als het gaat over asbestvervuiling. Op dit moment is net geen 20 procent van de gecontroleerde schoolgebouwen asbestveilig, bij andere types gebouwen in Vlaanderen is dat gemiddeld 60 procent.
Niet alleen is er in de grote meerderheid van de schoolgebouwen sprake van vervuiling, het asbest moet vaak zo snel mogelijk verwijderd worden.
Voor 53 procent van de gecontroleerde schoolgebouwen valt de vervuiling in de meest urgente categorie. OVAM geeft hen het label 'dringende verwijdering noodzakelijk'. Omgerekend gaat het om zo’n 1.350 scholen.
Bekijk: Scholen zien op tegen de -zeer hoge- verwijderingskosten van asbest.
Probleem nog groter?
"Het is alle hens aan dek", zegt Vlaams Parlementslid Kim Buyst (Groen). Zij vroeg de cijfers op bij minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V). "We spreken hier over de gezondheid van onze kinderen en onderwijspersoneel", aldus Buyst.
We spreken hier over de gezondheid van onze kinderen en onderwijspersoneel
Vlaams Parlementslid Kim Buyst (Groen)
OVAM kan alleen uitspraken doen over de ongeveer 2.500 schoolvestigingen die zo’n asbestattest hebben en dus gecontroleerd werden. Van de andere 3.300 schoolgebouwen in Vlaanderen is niet precies geweten of en hoe zwaar ze vervuild zijn. Enkel scholen die voor 2001 gebouwd zijn, lopen risico.
Op een asbestattest staat aangegeven hoe urgent het probleem is. OVAM werkt met 5 categorieën: dringend verwijderen, dringend maatregelen nemen, verwijderen, maatregelen nemen of zorgvuldig beheren.
Werken duren lang:
Scholen krijgen van de Vlaamse overheid subsidies om hun gebouw asbestveilig te maken. In ongeveer 700 scholen werd de laatste jaren asbest verwijderd met behulp van OVAM.
De gebouwen veilig maken is een werk van lange adem. Het verwijderen gebeurt vaak in fases. Nog niet alle scholen die op de subsidies een beroep deden, zijn al volledig asbestveilig verklaard.
"Scholen moeten niet alleen de asbest laten verwijderen, ze moeten nadien dat dak of die muur ook renoveren en daar zijn niet altijd centen voor. Ze moeten klassen kunnen verplaatsen in containers of andere lokalen. En directies zijn nu al overwerkt en vallen massaal uit", zegt Buyst.
Nieuwe maatregelen:
Demir kondigde begin dit jaar aan dat de Vlaamse overheid asbestverwijdering in scholen voortaan volledig zal terugbetalen. Nu kwam ze tussenbeide voor 60 tot 70 procent van de kosten.
Video: Brouns (CD&V): "Extra stimulans om in te zetten op asbestverwijdering"
"Het is een goede zaak dat we stappen blijven zetten in het afbouwen van asbest in scholen, maar ik ben van mening dat we nog sneller kunnen gaan. Onze kinderen verdienen een asbestveilige leeromgeving, en ik zet me in om de versnelling op dit belangrijke dossier te verhogen. We moeten alles op alles zetten om tegen 2040 een asbestveilig Vlaanderen te realiseren", aldus Brouns.
Bron: www.vrt.be