Helpen ananas, kiwi en papaja tegen taai slijm ?

18-03-2020 19:30

                          




Ananas

ananas.




Dat is moeilijk te zeggen omdat er geen studies zijn gedaan naar het effect van ananas, kiwi en papaja op taai slijm. Het eten van friszure producten zoals fruit kan helpen om dun waterig speeksel aan te maken. Zorg hierbij dat je goed kauwt.



Waarom is er speciale aandacht voor ananas, kiwi en papaja?

In verse ananas, kiwi en papaja zitten stoffen die eiwitten afbreken. Als deze stoffen in melk, room, yoghurt of vla terechtkomen zorgen ze voor klontjes. Gerechten met gelatine worden door deze stoffen niet stijf. Door ananas, kiwi of papaja even te verhitten (gekookt of ingeblikt) worden deze stoffen niet meer werkzaam en gebeurt dit niet.


Wat blijkt uit onderzoek?

Bestraling in het gebied rondom hoofd en hals kan zorgen voor taai, plakkerig slijm in de mond dat moeilijk kan worden weggeslikt. Het eten van friszure producten zoals fruit kan helpen om dun waterig speeksel aan te maken, met name als je goed op de producten kauwt. Eet alleen friszure producten als je mond niet (meer) gevoelig is en tegen het zuur uit fruit kan. 


Daarnaast wordt soms het advies gegeven om ananas, kiwi of papaja te eten omdat er stofjes in zitten die eiwitten afbreken en deze zouden ook het taaie slijm afbreken. Uit reageerbuisonderzoek blijkt inderdaad dat kiwi slijm uit de mond kan afbreken. Onderzoek in reageerbuizen kan echter niet zomaar vertaald worden naar de mens. In het menselijk lichaam kunnen stoffen namelijk een ander effect hebben. Meer onderzoek bij mensen is daarom nodig.


Ons advies:

Ananas, kiwi en papaja zijn fruit en maken deel uit van een gezonde voeding. Het is goed om fruit te eten om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, ook bij de behandeling van kanker . Er is echter niet één fruitsoort dat beter is dan andere soorten. Ons advies is om te variëren met verschillende soorten fruit. 


Lees ook:

Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel?





Bron: www.voedingenkankerinfo.nl