Helpen supplementen kanker te voorkomen?

24-05-2018 20:40

                    




Voeding en kanker info - vitaminepillen


Nee, het gebruik van voedingssupplementen helpt niet om kanker te voorkomen. Ook kunt u een ongezonde voeding niet compenseren door het slikken van supplementen. Het gebruik ervan wordt dan ook niet aanbevolen, tenzij u een tekort heeft aan bepaalde vitamines en/of mineralen. In dat geval kunt u een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamines en/of mineralen. Op het etiket kunt u lezen hoeveel een capsule of tablet van een bepaalde vitamine bevat en wat een veilige dosis is.


Een eventueel tekort kan worden vastgesteld door uw behandelend arts, huisarts of diëtist. Een diëtist kan berekenen hoeveel vitamines en mineralen u via uw voeding binnen krijgt.


Baat het niet, schaadt het niet?

U bent wellicht geneigd supplementen te gebruiken omdat u denkt dat dit goed is. Gewoon voor de zekerheid, voor het geval u een tekort zou hebben. En u denkt misschien: baat het niet, schaadt het niet. Helaas is dit niet altijd het geval.


U kunt namelijk teveel vitamines en mineralen binnen krijgen. Het menselijk lichaam heeft van elke vitamine en van elk mineraal een bepaalde hoeveelheid nodig. Ons voedsel bevat die vitamines en mineralen. De fabrikanten voegen soms zelfs nog extra vitamines toe aan hun producten. Als u daarbij ook nog supplementen slikt, bestaat de kans dat u teveel binnenkrijgt. Het effect daarvan is niet voor elke vitamine hetzelfde, dus we moeten onderscheid maken tussen vetoplosbare vitamines (vitamine A, D, E en K) en wateroplosbare vitamines (vitamines B, vitamine C).


Als u een teveel aan wateroplosbare vitamines binnenkrijgt plast u het overschot uit. Toch lijkt een overschot aan wateroplosbare vitamines ongunstig. Ze kunnen ziekten maskeren, en kunnen reageren met medicijnen waardoor deze minder goed werken.  De vetoplosbare vitamines worden opgeslagen in het lichaam. Hierdoor is een overschot niet weg te werken, en is een te hoge inname van vetoplosbare vitamines zeker schadelijk.


Teveel selenium schadelijk voor zenuwstelsel:

Ook voor mineralen geldt dat een te hoge inname schadelijk kan zijn. Een voorbeeld is selenium. De hoeveelheid selenium die een volwassene nodig heeft is 50-150 µg per dag. De maximale veilige dosis is echter 300 µg per dag. Er is dus maar een klein verschil tussen de hoeveelheid die u nodig heeft en de maximale dosis die veilig is. Als u seleniumsupplementen slikt, is de kans daarom groot dat u over de maximale veilige dosis heen gaat. Een hoge inname van selenium zorgt ervoor dat uw nagels en haren broos worden, u kunt uw haren en nagels ook verliezen. Als u langdurig over de veilige dosis heengaat, kan er schade ontstaan aan uw zenuwstelsel, uw huid en kunt u problemen krijgen met uw tanden. Wij adviseren u om de maximale veilige dosis niet te overschrijden.


Schadelijke effecten van supplementen.

Er zijn onderzoeken gedaan waarin een duidelijk negatief effect van het slikken van supplementen is gevonden. Een voorbeeld hiervan is een studie naar het effect van het slikken van beta-caroteen door rokers op het risico op het krijgen van longkanker. Tijdens deze studie bleek  dat de rokers die beta-caroteen slikten juist een grotere kans hadden op het krijgen van kanker ten opzichte van rokers die een placebo (neppil) slikten.


Wanneer moet ik wel supplementen slikken?

De enige reden om supplementen te slikken is een tekort of een verhoogde behoefte die niet uit de voeding kan worden gehaald. Het gaat dan vooral om ouderen (tekort aan vitamine D en vitamine B12), zwangeren (foliumzuur), vrouwen boven de 50 (vitamine D, calcium) en vrouwen met  kleding die een groot deel van het gezicht en het lijf bedekt (vitamine D).


Als u twijfelt over uw inname, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts of met een diëtist. Als u een tekort heeft, kunt u voor advies op maat naar een diëtist. Dit kan bijvoorbeeld met vitamine B12 en vitamine D.


Onzekerheid:

Het is niet altijd duidelijk of voedingssupplementen even goed zijn als de vitamines en mineralen die van nature in de voeding voorkomen. De combinatie van verschillende vitamines, mineralen en voedingsstoffen zoals die in de voeding voorkomt kan een ander effect hebben dan de losse elementen zoals die in een supplement zitten. Tevens is, zoals gezegd, de dosis in de voeding vaak niet zo hoog als in het supplement.


Ook kan de dosis van de vitamines en mineralen in het supplement uitmaken; een andere dosering kan een ander effect geven. Mogelijk zijn veel stoffen in grote hoeveelheden schadelijk terwijl ze dat in een normale dosering niet zijn.


Variatie gaat boven supplementen:

Het beste is om uzelf een  evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon aan te leren. Dit betekent dat uw voeding bestaat uit groente en fruit; aardappelen, brood, rijst en pasta; zuivel, vlees, vis en/of vleesvervangers; halvarine,margarine en oliën en water. Het is daarbij belangrijk om zoveel mogelijk te kiezen voor volkoren producten. Volkoren producten bevatten namelijk meer vitamines, mineralen en vezels dan niet-volkoren producten.


Variëren is belangrijk omdat ieder product andere (hoeveelheden) vitamines en mineralen bevat. Door veel verschillende producten te eten en drinken krijgt u alle vitamines en mineralen binnen.


Meer informatie hierover vindt u bij het Voedingscentrum.



Bron: www.voedingenkankerinfo.nl