Helpt broccoli het risico op het krijgen van kanker te verkleinen ?

25-09-2019 17:32

                                     Voeding en Kanker info - Broccoli

broccoliEr is nauwelijks bewijs dat specifiek broccoli en andere koolsoorten helpen de kans op het krijgen van kanker te verkleinen. Door veel groenten en fruit te eten kan de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker wel verkleind worden.Wat is broccoli?

Broccoli is lid van de familie van kruisbloemigen (Cruciferae). Bij deze groep horen ook alle andere koolsoorten, zoals bloemkool, rode, witte, Chinese en savooien kool en spruitjes. De verschillende koolsoorten staan de laatste jaren in de belangstelling omdat ze de kans op het krijgen van kanker zouden verkleinen. Dit komt doordat koolsoorten stoffen bevatten die giftige stoffen in het lichaam onschadelijk maken. Op die manier zouden ze mogelijk het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.Wat is bekend uit onderzoek?

Met het royaal eten van groenten en fruit kun je de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker verkleinen. Ook kunnen groenten en fruit de kans op het opnieuw krijgen van bepaalde soorten kanker verkleinen. Of koolsoorten binnen de groep groenten een bijzondere plaats innemen is nog onduidelijk. 


Verschillende onderzoeken waarbij grote groepen mensen werden gevolgd in de tijd, laten zien dat mensen die drie keer per week een portie van verschillende koolsoorten aten een kleinere kans hadden op het krijgen van longkanker dan mensen die deze groente soorten niet zo vaak (minder dan 1x per maand) aten. Echter, andere onderzoeken vonden dit verband niet.


Ons advies:

Broccoli en de verschillende andere koolsoorten passen goed in een gezond voedingspatroon. Het is echter niet goed om alleen voor koolsoorten te kiezen omdat andere groenten soorten weer andere belangrijke voedingsstoffen bevatten. Het is goed om te variëren in je voeding.


Lees ook: Verminderen broccoli en spruitjes de werking van chemotherapie?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl