Helpt cranberrysap tegen het ontstaan van blaaskanker?

16-02-2018 15:23


Nee, het is niet bewezen dat cranberrysap helpt tegen het ontstaan van blaaskanker.


Cranberrysap.


Cranberrysap helpt niet tegen DNA schade:

Cranberries zijn rijk aan polyfenolen. Polyfenolen zijn antioxidanten en zijn daardoor werkzaam tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress leidt tot schade in het DNA van de cel. DNA schade in de cellen van de blaas kan leiden tot blaaskanker. Doordat cranberries rijk zijn aan polyfenolen, is het idee dat cranberries helpen tegen schade in het DNA van de cel en daardoor beschermen tegen blaaskanker. Er is een studie gedaan waarin gezonde mensen gedurende twee weken 750 ml cranberrysap per dag moesten drinken. De mensen die cranberrysap hadden gedronken hadden evenveel DNA schade in lymfocyten (witte bloedcellen die een grote rol spelen in de afweer) als de mensen die mineraalwater hadden gedronken. Cranberrysap hielp dus niet tegen DNA schade. Het is daarom onwaarschijnlijk dat het wel tegen kanker zou helpen. Deze studie was echter te kort om daar uitspraken over te kunnen doen. Er is nog geen onderzoek gedaan met cranberrysap en het risico op het opnieuw krijgen van blaaskanker.


Bij onderzoek in reageerbuisjes en bij dieren lijkt cranberries en cranberrysap een remmend effect te hebben op de ontwikkeling van kanker. Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet direct worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Tot er onderzoek is gedaan bij mensen, kan er geen uitspraak gedaan worden of cranberries en cranberrysap helpen tegen kanker.


Bestraling en blaasontsteking:

Een vervelende bijwerking van bestraling van de blaas is het optreden van blaasontstekingen. Er is onderzoek gedaan naar het effect van cranberrysap op het optreden van blaasontsteking bij mensen bij wie de blaas bestraald werd. Er leek een positief effect van cranberrysap: mensen die gedurende zes weken twee maal daags cranberrysap dronken hadden minder vaak een blaasontsteking dan mensen die het in die periode niet dronken. Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van cranberry capsules bij mannen wiens blaas bestraald werd. Mannen die cranberry capsules namen, hadden minder vaak blaasontsteking, pijn bij het plassen en waren minder vaak incontinent dan de mannen die een placebo capsule slikten. Mannen die voor aanvang van de bestraling al last hadden van blaasontsteking, hadden meer baat bij de cranberry capsules dan mannen die na de bestraling blaasontsteking kregen.  Doordat deze onderzoeken in een kleine groep mensen waren, en het slechts één onderzoek naar cranberrysap en één met cranberry capsules is, is het niet te zeggen of het voor alle mensen van wie de blaas bestraald wordt geldt. Neem contact op met uw arts als u last hebt van blaasontsteking bij bestraling van uw blaas.


Cranberrysupplementen bij blaasontsteking:

Er zijn studies die een beschermend effect van cranberries, cranberrysap en cranberrysupplementen laten zien bij blaasontsteking, vooral bij vrouwen die regelmatig een blaasontsteking hebben. Cranberry lijkt ervoor te zorgen dat bacteriën zich minder makkelijk hechten aan de wand van de blaas. Dit komt doordat er een stof in cranberries zit die de blaaswand glibberig maakt. De bacterie kan niet goed hechten aan de wanden, hierdoor kunnen er minder makkelijk blaasontstekingen ontstaan. Andere onderzoeken vonden geen verschil in het optreden van blaasontsteking tussen vrouwen die wel of niet cranberrysap dronken. Desondanks is het advies van het Nederlandse Huisartsen Genootschap om bij drie of meer blaasontstekingen per jaar preventief cranberrysupplementen (2x daags 500mg) te slikken.


Roken en blaaskanker:

Cranberrysap verlaagt dus niet het risico op blaaskanker. Wat wel is bewezen, is de invloed van roken op het ontstaan van blaaskanker. Mensen die roken hebben een 4x zo hoge kans op het krijgen van blaaskanker dan mensen die niet roken. Hoe langer iemand rookt, hoe hoger de kans wordt op het krijgen van blaaskanker. Door te stoppen met roken wordt de kans op het krijgen van blaaskanker weer kleiner.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl