Helpt een app patiënten met slokdarmkanker beter voor te bereiden op hun behandeling?
In het Catharina Ziekenhuis is een onderzoek gestart naar een nieuwe manier van informatievoorziening voor patiënten met slokdarmkanker. Patiënten krijgen traditioneel de informatie over de operatie en de zorg eromheen op papier mee en tijdens het onderzoek krijgen ze deze belangrijke informatie over hun behandeling via een app. Het doel: informatievoorziening en behandelresultaten verbeteren.
Op dit moment krijgen alle patiënten een flinke stapel folders mee naar huis. Daarin staat alles over de diagnose, de behandelingen en het herstel. “Dat is veel informatie in één keer,” zegt Manon van der Pas, onderzoeker en promovendus.
“We willen dat nu verdelen over meerdere momenten, precies op de momenten dat die informatie relevant is. In de app krijgen mensen stap voor stap informatie over het behandeltraject. Zo kunnen ze hun eigen behandeling beter volgen en zichzelf beter voorbereiden op wat komen gaat. Daarmee willen we kijken of we de behandeluitkomsten kunnen verbeteren.”
Stap voor stap door het behandeltraject:
De informatie wordt in de app automatisch op de juiste dagen aangeboden. Denk aan uitleg over onderzoeken zoals een PET-scan of een kijkonderzoek, maar ook aan adviezen over voeding na een operatie.
“Patiënten mogen de eerste dagen na een operatie maar beperkt eten. Met een app die elke dag opnieuw precies zegt wat en hoeveel je mag eten, kun je veel specifieker informatie geven dan met behulp van een folder, waarin het een opsomming voor een langere periode is”, zegt Van der Pas.
“En voor de operatie geven we op verschillende momenten herinneringen voor beweging, want hoe fitter je de operatie in gaat, hoe beter je herstelt. Met een papieren folder kun je patiënten niet herinneren, via een app wel.”
Verschillen in gezondheid en herstel:
Aan het onderzoek doen zestig patiënten mee. De ene helft gebruikt de app, de andere helft krijgt informatie op papier, zoals nu. Wie meedoet wordt willekeurig bepaald door een computer om een zo eerlijk mogelijk beeld te krijgen. Aan het einde wordt gekeken wie meer tevreden is en of er verschillen zijn in gezondheid en herstel.
Van der Pas: “We hopen dat mensen zich beter ondersteund voelen. Als de informatie duidelijker is, kunnen ze zelf ook actiever meedenken. Dat helpt hen door een zware tijd heen.”
De app is ontwikkeld samen met Zorg bij Jou en de inhoud is afgestemd met betrokkenen uit het behandeltraject, zoals artsen, fysiotherapeuten en diëtisten.
“Als het goed werkt, willen we de app in de toekomst ook aanbieden aan andere groepen patiënten”, zegt Van der Pas. “Maar voordat we dat doen, willen we door dit onderzoek eerst zeker weten of dit helpt.”
Waardegedreven zorg:
Dit project is onderdeel het Waardegedreven zorg-programma van het Catharina Ziekenhuis. Binnen dit programma worden 20 verschillende aandoeningen onder de loep genomen om te onderzoeken waar we de zorg voor patiënten echt kunnen verbeteren. Waardegedreven zorg is een benadering die de kwaliteit van zorg meet aan de hand van de uitkomsten die er écht toe doen voor onze patiënten. We meten en streven naar verbeteringen op belangrijke gebieden, zoals kwaliteit van leven, overleving, opnameduur, pijnervaring, complicaties en heropnames.
Bron: www.catharinaziekenhuis.nl