Helpt groene thee de kans op kanker te verkleinen ?

14-01-2020 17:27

                                      
Voeding en Kanker info - groene thee

thee-groen.Nee, er is onvoldoende bewijs dat groene thee de kans op het krijgen van kanker verkleint. Er is ook geen positief effect van groene thee op het effect van de behandeling gevonden of op het voorkomen van een tweede tumor. Het gebruik van groene thee wordt afgeraden in combinatie met het medicijn Bortezomib. Ook worden grote hoeveelheden groene thee en groene thee supplementen afgeraden bij kanker.Wat is groene thee?

Groene thee bladeren zijn afkomstig van dezelfde plant als de zwarte thee bladeren. De groene thee bladeren worden alleen licht gestoomd voor ze klaar zijn voor gebruik. Hierdoor behouden ze hun groene kleur en milde smaak. De zwarte thee bladeren worden geoxideerd en soms ook gerookt, hierdoor krijgen ze de zwarte kleur en sterkere smaak. Het oxideren gebeurt door de bladeren te kneuzen, ze worden hierdoor blootgesteld aan zuurstof. De actieve stoffen in het blad (de antioxidanten) reageren met de zuurstof (oxideren) en raken hun werkzaamheid kwijt.


Wat blijkt uit onderzoek?


Groene thee rijk aan polyfenolen:

De werking van groene thee wordt toegeschreven aan de antioxidanten die groene thee bevat. Dit zijn de zogenaamde polyfenolen In onderzoeken bij kankercellen leken deze polyfenolen uit thee de groei van de kankercellen te remmen. Maar onderzoek op cellen kan echter niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn.


Ook uit het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 blijkt dat er onvoldoende bewijs is dat groene thee helpt het risico op kanker te verlagen.Tekst gaat verder onder de Foto:


Kopje groene theeGroene thee tijdens de behandeling:

Bij een aantal studies in kankercellen en muizen leek groene thee de vorming van uitzaaiingen te voorkomen. Uit recent onderzoek blijkt dat een hoge dosis groene thee of groene thee supplementen bij mensen met kanker kan zorgen voor schadelijke effecten zoals levertoxiciteit, overgeven, diarree en buikpijn. Het wordt dan ook afgeraden om grote hoeveelheden groene thee of groene thee supplementen te gebruiken als je kanker hebt.


Geen groene thee bij bortezomib:

Uit onderzoek is ook gebleken dat componenten van groene thee in combinatie met chemotherapie die de stof bortezomib bevat, de werkzaamheid van de behandeling mogelijk kan verminderden (deze behandeling staat ook wel bekend onder de naam 'Velcade' en wordt gebruikt bij het multipel myeloom). Effecten van groene thee op de werkzaamheid van andere (chemo-) behandelingen moeten nog nader worden onderzocht.


Ons advies:

Er is onvoldoende bewijs om te concluderen dat groene thee een preventieve werking heeft op het ontstaan van kanker noch een positief effect heeft tijdens de behandeling. Hier is meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.


Bij behandeling met bortezomib is het advies om geen groene thee te drinken. Ook worden grote hoeveelheden groene thee en groene thee supplementen afgeraden bij kanker.


Lees ook: Helpt het slikken van antioxidanten kanker te voorkomen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl