Helpt het Moermandieet tegen kanker ?

23-06-2020 17:35

                                     
Moermandieet.Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het Moermandieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen. Het volgen van het Moermandieet kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid.Wie was dokter Moerman?

Cornelis Moerman (1893-1988) is de naamgever van de Moermantherapie. Hij was dokter in Vlaardingen met een interesse in kanker. Hij ontwikkelde een theorie over leefwijze, voeding en kanker, die hij op postduiven testte.


Wat is het Moermandieet?

Volgens het Moermandieet moet je producten met veel vezels eten, zoals producten van volkoren granen en verse groenten en fruit. De aandacht is verder gericht op vitamine A, vitamine B-complex, vitamine C en E, citroenzuur, ijzer, jodium en zwavel.
De basisprincipes van het Moermandieet:

  • Breng variatie aan in het eten. Wissel aardappels regelmatig af met zilvervliesrijst en peulvruchten en vervang een broodmaaltijd per dag door bijvoorbeeld havermoutpap of muesli.
  • Eet in principe geen vlees, vis of gevogelte tenzij dit is overlegd met de behandelend arts.
  • Vermijd zoveel mogelijk producten gemaakt van wit meel, zoals witbrood, witte rijst, witte macaroni en koek. Het is beter te kiezen voor volkorenproducten als volkorenbrood en zilvervliesrijst.
  • Eet geen suiker, snoep en andere zoetigheid.
  • Eet bij voorkeur biologische groenten zonder bestrijdingsmiddelen en chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. Vooral wortelen en rode bieten zouden volgens Moerman gezond zijn. Deze zouden volgens het dieet minstens een keer per veertien dagen op het menu moeten staan.
  • Kook groenten niet te lang. Veel groenten moeten rauw gegeten worden.
  • Eet zoveel mogelijk groenten en fruit van het seizoen.
  • Laat kant-en-klaar producten liggen. Verse producten hebben de voorkeur.Daarbij wordt er binnen het Moermandieet gebruikgemaakt van hoge doseringen supplementen.

Supplementen kunnen echter de behandeling van tegenwerken. Het gebruik van supplementen moet altijd in overleg met de behandelend arts en/of diëtist.


De Moermanvereniging (MMV - Natuurlijk tegen kanker) heeft een lijst met producten opgesteld, waarbij ze per product aangeven of het wel of niet in het Moermandieet past.


Het Moermandieet bij mensen met kanker:

Een onderzoek waarin verschillende anti-kanker diëten zijn samengevat laat zien dat mensen die het Moermandieet volgen het risico lopen dat de vitamines en mineralen in hun lichaam door het dieet uit balans raken. Er zijn geen voordelen van het Moermandieet voor mensen met kanker gevonden.


Tijdens de behandeling van kanker heb je in het algemeen meer eiwitten nodig. Daarom is het belangrijk om voldoende producten met eiwitten te eten.  Vlees en vis zijn producten met veel eiwitten die niet passen in het Moermandieet. Andere producten met veel eiwitten, zoals zuivel en peulvruchten zijn wel toegestaan in het Moermandieet.


Ons advies:

Wij raden het Moermandieet niet aan, omdat er geen bewijs is gevonden dat dit helpt bij kanker.


Mocht je het Moermandieet (gedeeltelijk) willen volgen, overleg dit dan altijd met de behandelend arts en oncologiediëtist.  Zij kunnen aangeven of dit in jouw situatie kan. Het Moermandieet kan de behandeling van kanker, zoals bestraling en chemotherapie, niet vervangen.


Lees ook:

Kun je met het Gersondieet kanker genezen?

Bron: www.voedingenkankerinfo.nl