Helpt het slikken van antioxidanten kanker te voorkomen?

07-09-2017 16:58

                     

Nee. Het slikken van antioxidanten helpt niet om kanker te voorkomen.


Er verschijnen regelmatig positieve berichten over antioxidanten in de media. Er wordt vaak gezegd dat antioxidanten goed voor ons zijn, dat ze een positief effect hebben of een heilzame werking. Maar wat zijn antioxidanten nou eigenlijk?


Beschadiging van DNA door vrije radicalen.


Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van cellen kunnen tegengaan. Deze DNA-beschadiging wordt veroorzaakt door agressieve stoffen, de vrije radicalen. Vrije radicalen komen voor in de atmosfeer (door luchtverontreiniging), voedsel en in ons eigen lichaam. Vrije radicalen komen vrij bij de gewone stofwisseling van de cel, bijvoorbeeld bij celdeling, energie productie of eiwitten omzetting. Daarnaast worden ze gevormd door onbeschermd zonnen, roken en bij bepaalde ontstekingsreacties zoals bij brandwonden, bloedvergifiting of bijvoorbeeld na een ongeluk of grote operatie.


Antioxidanten onvoldoende werkzaam tegen ongeremde celdeling:

Vrije radicalen kunnen gezonde cellen aanzetten tot abnormaal gedrag. Een voorbeeld van zulk abnormaal gedrag is ongeremde celdeling: cellen blijven maar delen zonder dat het lichaam een signaal geeft dat er genoeg deling is geweest. Dit ongeremd delen van cellen kan leiden tot kanker. Ook kunnen cellen beschadigd worden door vrije radicalen, hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan. Ondanks dat laat onderzoek zien dat het slikken van antioxidanten niet helpt tegen kanker.


Antioxidanten in groenten, fruit en graanproducten:

Groenten, fruit en graanproducten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten. Groenten en fruit in de vorm van vitamine C en E, graanproducten in de vorm van selenium. Ook sommige E-nummers die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd zijn antioxidanten. Ook zijn er supplementen te koop waar antioxidanten in zitten. Er zijn supplementen met normale doseringen (tot 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid-ADH) en met hoge doseringen (meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).


Antioxidanten niet werkzaam tegen kanker of verkoudheid:

Sommige mensen slikken tabletten met antioxidanten om het risico om kanker te krijgen te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat u kanker niet kunt voorkomen door tabletten met hoge doseringen antioxidanten te slikken. Ook zijn er mensen die antioxidanten slikken om verkoudheid of vermoeidheid tegen te gaan. Hier is echter ook geen bewijs voor.


Maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

Wanneer u voldoende en gevarieerd kunt eten, is het absoluut niet nodig extra antioxidanten te slikken. De enige reden om extra vitamines en mineralen (en hiermee dus antioxidanten) te gebruiken is wanneer  u een tekort heeft aan bepaalde vitamines en mineralen. In dat geval kunt u een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vitamines en/of mineralen. De dosering van het supplement kunt u vinden op het etiket. Als u bang bent dat u een tekort heeft, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts of naar een diëtist te gaan voor advies op maat.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl