Helpt het slikken van supplementen met antioxidanten bij chemotherapie ?

07-12-2020 19:31





Er is onvoldoende bekend over het effect en de veiligheid van supplementen met antioxidanten bij chemotherapie. Wij raden daarom aan om alleen supplementen te slikken als je een tekort hebt aan vitamines en/of mineralen.




antioxidanten.

 



Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn stoffen zoals vitamines en mineralen die beschadigingen aan de cellen in ons lichaam kunnen tegengaan. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat gezonde cellen zich ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot kanker.

Groenten en fruit bevatten grote hoeveelheden van de antioxidanten vitamine C en E. Graanproducten bevatten de antioxidant selenium. Ook sommige E-nummers die aan producten worden toegevoegd zijn antioxidanten. Daarnaast zijn er supplementen met antioxidanten.





Wat blijkt uit onderzoek?

Er zijn studies die laten zien dat grote hoeveelheden antioxidanten kunnen helpen tegen de bijwerkingen van chemotherapie. Er zijn echter ook studies waarin de chemotherapie minder goed leek te werken door het slikken van supplementen met antioxidanten. Zo liet een onderzoek onder ruim 2200 vrouwen met borstkanker zien dat de vrouwen die een supplement met antioxidanten slikten een slechtere prognose hadden dan vrouwen die geen supplement met antioxidanten slikten.


Ons advies:

Eet veel groenten, fruit en volkoren producten. Wanneer je voldoende en gevarieerd kunt eten, is het niet nodig om supplementen met antioxidanten te slikken bij chemotherapie.


De enige reden om extra vitamines en mineralen te nemen is wanneer je een tekort hebt. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Op het etiket kun je lezen hoeveel een supplement van een bepaalde vitamine of mineraal bevat.


Als je start met drink- of sondevoeding, stop dan met het slikken van een supplement. Drink- en sondevoeding bevatten al voldoende vitaminen en mineralen.


Als je bang bent dat je een tekort hebt aan vitaminen en/of mineralen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies.




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl