Helpt vitamine B17 tegen kanker ?

27-02-2020 17:08

                      
vitamine-B17.Nee, er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat vitamine B17 helpt tegen kanker. Sterker nog, het slikken van supplementen met vitamine B17 is gevaarlijk en wordt daarom afgeraden. Wat is vitamine B17?

Vitamine B17 is geen echte vitamine. De wetenschapper E.T. Krebs heeft de naam vitamine B17 gegeven aan de stof laetrile, de in een fabriek gemaakte variant van de natuurlijke stof amygdaline, wat ook in abrikozenpitten zit. Vitamine B17 of laetrile bestaat in de vorm van tabletten en injecties. In Nederland mag het niet verkocht worden, maar supplementen laetrile worden wel via internet verkocht en hier is geen goede controle op. Daardoor is het vaak onduidelijk hoeveel laetrile er daadwerkelijk in de supplementen zit.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er zijn onderzoeken gedaan naar het effect van laetrile op kankercellen in reageerbuizen. Hierbij werd laetrile direct in contact gebracht met kankercellen. Uit dit reageerbuisonderzoek bleek dat laetrile in staat was de groei van tumorcellen te remmen.


Voor mensen is laetrile giftig. Laetrile bevat namelijk cyanide en deze stof kan al bij een kleine hoeveelheden vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. Denk hierbij aan misselijkheid, hoofdpijn, koorts, verwarring en verstikking met soms de dood tot gevolg. Het slikken van supplementen met vitamine B17 is dus gevaarlijk en wordt daarom afgeraden.


Ons advies:

Slik geen supplementen met vitamine B17 voor, tijdens en na de behandeling van kanker.


Lees ook:

Is het zinvol om tijdens mijn behandeling supplementen te nemen?


Kunnen abrikozenpitten helpen tegen kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl