Helpt vitamine D tegen het ontstaan van borstkanker?

13-07-2018 13:06
Voeding en Kanker info - vitamine D

visolie-capsules.


Op dit moment is er onvoldoende bewijs dat vitamine D het ontstaan van borstkanker kan tegengaan.


Resultaten van studies naar vitamine D en het risico op het ontstaan van borstkanker zijn tegenstrijdig. Wanneer een groot aantal studies op een rij worden gezet, wordt er geen verband gezien tussen de hoogte van vitamine D in het bloed en het ontstaan van borstkanker.


Daartegenover staat dat een andere grote studie laat zien dat hoe hoger de hoeveelheid vitamine D in het bloed, des te lager het risico op het ontstaan van borstkanker. Dit effect werd echter alleen maar gezien bij vrouwen na de overgang. In 2014 zijn de resultaten van 24 studies, waaraan tezamen ruim 30.000 mensen deelnamen, bekeken. Deze overzichtsstudie laat zien dat er geen verschil bestaat in risico op het krijgen van borstkanker tussen vrouwen met een vitamine D inname die de behoefte dekt en vrouwen die te weinig vitamine D binnenkrijgen. Een overzichtsstudie uit 2016 bevestigt dit beeld.


In 2017 is een onderzoek verschenen waarbij vrouwen na de overgang gedurende vier jaar vitamine D supplementen of een placebo slikten. Bij dit onderzoek werd geen verschil gevonden in het voorkomen van borstkanker tussen de vrouwen die vitamine D slikten of de placebo slikten.


Meer over vitamine D.

Wat is vitamine D en waarvoor heb ik het nodig? Dat leest u bij Vitamine D.


Groot onderzoek in de Verenigde Staten:

Sinds 2010 loopt er in de Verenigde Staten een grote studie naar het effect van dagelijks slikken van vitamine D supplementen op het risico op het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. De resultaten van deze studie zullen mogelijk de rol van vitamine D in het ontstaan van kanker duidelijk maken. Resultaten zullen echter nog jaren op zich laten wachten.


Vitamine D tegen botontkalking:

Volg de richtlijnen om botontkalking te voorkomen: wees actief en beweeg dagelijks in de buitenlucht en let op uw voeding. Volg de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor een gezonde voeding. Verder kan extra vitamine D helpen botontkalking tegen te gaan bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Boven de 70 jaar helpt extra vitamine D bij mannen en vrouwen het risico op vallen en botbreuken te verminderen.


Doe de vitamine D test om te ontdekken of u extra vitamine D nodig heeft. Als u twijfelt of uw vitamine D gehalte in het bloed goed is, kunt u dit laten controleren door uw arts of diëtist. Als u een tekort heeft, is het verstandig om dit aan te vullen tot de benodigde hoeveelheid.


Bij het Voedingscentrum vindt u een tabel met wie hoeveel vitamine D moet slikken. Wanneer er geen tekort is aan vitamine D in uw bloed en valt u niet binnen de groepen waarvoor een advies geldt, dan adviseren wij u om geen vitamine D-supplement te slikken.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl