Helpt vitamine D tegen het ontstaan van dikke darmkanker?

13-07-2018 13:16

                                      
visolie-capsules.
Er is op dit moment beperkt bewijs dat een voldoende hoge hoeveelheid vitamine D in het bloed samenhangt met  een lager risico op het krijgen van dikkedarmkanker. Het overzichtsrapport van het World Cancer Research Fund uit 2018 laat dit zien.


Een onderzoek uit 2016 waarbij verschillende studies zijn samengevoegd laat zien dat het risico op het ontstaan van dikkedarm kanker 30 tot 40% lager is bij mensen met hogere waarden aan vitamine D in het bloed in vergelijking met mensen met lagere waarden.


Een andere overzichtsstudie, waarin resultaten van bijna een miljoen deelnemers zijn samengevoegd, liet zien dat zowel mensen met een vitamine D inname die de behoefte dekt als een hoger niveau van vitamine D in het bloed een lager risico hadden op dikke darm kanker dan mensen met een te lage inname aan vitamine D of een lage waarde aan vitamine D in het bloed.


Het is echter niet duidelijk hoe het hoge niveau van vitamine D ontstaat. Het is niet zeker of hoge niveaus van vitamine D in het bloed bereikt worden door de vitamine D uit de voeding, door vitamine D uit supplementen of dat de hoeveelheid vitamine D in het bloed wordt beïnvloed door blootstelling aan de zon, het hebben van overgewicht of roken. Blootstelling aan de zon zorgt voor hogere vitamine D waarden in het bloed, overgewicht en roken voor lagere vitamine D waarden.Meer over vitamine D

Wat is vitamine D en waarvoor heb ik het nodig? Dat leest u bij Vitamine D.


Groot onderzoek gaande in de Verenigde Staten:

Sinds 2010 loopt er een grote studie in de Verenigde Staten naar het effect van dagelijks slikken van vitamine D supplementen op het risico op het ontstaan van kanker en hart- en vaatziekten. Deze resultaten zouden de rol van vitamine D in het ontstaan van kanker duidelijk kunnen maken.


Adviezen:

Volg de richtlijnen om botontkalking te voorkomen: wees actief en beweeg dagelijks in de buitenlucht en let op uw voeding. Volg de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor een gezonde voeding. Verder kan extra vitamine D helpen botontkalking tegen te gaan bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Boven de 70 jaar helpt extra vitamine D bij mannen en vrouwen het risico op vallen en botbreuken te verminderen.


Doe de vitamine D test om te ontdekken of u extra vitamine D nodig heeft. Als u twijfelt of uw vitamine D gehalte in het bloed goed is, kunt u dit laten controleren door uw arts of diëtist. Als u een tekort heeft, is het verstandig om dit aan te vullen tot de benodigde hoeveelheid.


Bij het Voedingscentrum vindt u een tabel met wie hoeveel vitamine D moet slikken. Wanneer er geen tekort is aan vitamine D in uw bloed en valt u niet binnen de groepen waarvoor een advies geldt, dan adviseren wij u om geen vitamine D-supplement te slikken.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl