Helpt vitamine D tegen het ontstaan van prostaatkanker ?

07-08-2019 19:36

                                      pill.Nee, er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het slikken van vitamine D supplementen helpt om de kans op het krijgen van prostaatkanker te verkleinen.Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gevormd. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via voeding (zoals vette vis, eieren en halvarine).

 Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in ons lichaam op te nemen. Dit is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van onze spieren en immuunsysteem. Lees meer over vitamine D


Wat is bekend uit onderzoek?

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er onvoldoende bewijs is dat het slikken van vitamine D supplementen helpt om de kans op het krijgen van prostaatkanker te verkleinen.

Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek


Vitamine D-supplementen voor bepaalde groepen:

Sommige groepen mensen hebben meer vitamine D nodig dan ze uit zonlicht en voeding kunnen halen. Zo zorgt een vitamine D supplement bij jonge kinderen voor een lager risico op rachitis (de Engelse ziekte) en voor ouderen een lager risico op vallen en botbreuken. Ook als je niet veel buiten komt, een getinte huidskleur hebt of een sluier draagt wordt er niet genoeg vitamine D aangemaakt. Voor deze groepen mensen wordt extra vitamine D geadviseerd.


Als je twijfelt of je genoeg vitamine D in je bloed hebt, kun je dit laten controleren door je arts of diëtist. Als je een tekort hebt, is het verstandig om dit aan te vullen tot de benodigde hoeveelheid. In deze tabel van het Voedingscentrum kun je zien of jij valt in één van de groepen waarvoor extra vitamine D wordt geadviseerd.


Wanneer er geen tekort is aan vitamine D in je bloed en je valt niet binnen de groepen waarvoor een extra advies geldt, dan adviseren wij je om geen vitamine D supplement te slikken.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl