Herstart bevolkingsondezoek borstkanker in Waalwijk.

08-11-2020 11:31


Auteur: Redactie Waalwijk.Foto: Bevolkingsonderzoek Zuid.

WAALWIJK - Vanaf 13 november a.s. staat het mobiele onderzoekscentrum voor het bevolkingsonderzoek borstkanker aan het Vredesplein in Waalwijk.


Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het bevolkingsonderzoek borstkanker tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen.


Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn:

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970 (2021: geboortejaren 1946 tot en met 1971). Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.


Mammografie:

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto's van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto's en zoeken naar verdachte afwijkingen.


Coronavirus:

Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart 2020 stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging.


Waalwijk:

Vrouwen uit Waalwijk met de postcodes 5141 tot en met 5146 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.Het onderzoekscentrum is van 13 november a.s. tot en met medio maart 2021 te vinden op het Vredesplein, nabij het busstation, 5142 RT in Waalwijk.


Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Waalwijk 78%. Dit betekent dat er 4088 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 103 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.


Meer informatie:

Onze informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 330. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl . Hier vindt u ook informatie over het coronavirus.Bron: www.waalwijk.nieuws.nl