Herstel na een stamceltransplantatie.

10-08-2014 19:05Het duurt meestal twaalf tot veertien dagen voordat de stamcellen hun werk gaan doen in jouw lichaam. Er komen witte bloedcellen tevoorschijn en je afweer wordt weer opgebouwd. De weken daarvoor zijn zwaar en worden ook wel 'de dip' genoemd.

Als je uit het ziekenhuis komt, zijn je conditie en je afweersysteem nog niet hersteld. Dat duurt gemiddeld een jaar. Veel mensen vinden het een lastige periode. Ze missen de beschermende omgeving en de intensieve zorg van het ziekenhuis.

Nazorg:

De eerste tijd na de transplantatie zal je dokter je wekelijks onderzoeken op graft-versus-host-ziekte en andere complicaties. Je slikt medicijnen om de graft-versus-host-ziekte tegen te gaan. Ook gebruik je antibiotica en antivirusmiddelen. Soms heb je ook bloedtransfusies nodig. Bovendien geeft het ziekenhuis je strenge leefregels mee op het gebied van voeding en hygiëne.

Je kunt te maken krijgen met hardnekkige problemen als:

  • vermoeidheid
  • verminderde concentratie
  • terugkerende verkoudheden

Na ongeveer een jaar word je opnieuw gevaccineerd tegen kinderziekten. Die bescherming is immers, met het stilleggen van het afweersysteem, ook verdwenen.

Mentale belasting:

Een stamceltransplantatie is ook voor de meeste patiënten en voor hun naasten een flinke mentale belasting. Je krijgt met heftige gevoelens te maken, zoals angst, verdriet en boosheid, die nog lang hun sporen achter kunnen laten. Het kan een tijdje duren voordat jij en je naasten de periode van de transplantatie een plek hebben kunnen geven.


Bron:  www.hematon.nl