Het ervaringsverhaal van mevrouw de Zwart.

16-07-2014 20:18"Zo'n ontlastingstest lijkt een naar klusje, maar het was eigenlijk zo gebeurd. Toen een paar dagen later de brief met de uitslag kwam, was het wel schrikken. Er was bloed gevonden, maar 'dat betekent nog niet dat u darmkanker heeft', stond er. Ik kon 6 weken later pas terecht. We vertelden het niemand, er was nog niets aan de hand, maar dan duren 6 weken erg lang."

Vroeg genoeg:

"Uit het darmonderzoek bleek dat een stukje van 2,5 cm niet goed was, darmkanker. Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel. Mijn man had vaker bloed in zijn ontlasting gehad en dat was altijd goed. Daar hoop je dan eigenlijk ook op. Dokter Bruins Slot zei: 'Mensen zoals u, nog zonder klachten, daar doen we het onderzoek juist voor. We zijn nu vroeg genoeg. Als u pas was gekomen als u last kreeg, dan zou het al veel verder zijn. Nu is het nog goed te behandelen."  


"Mensen, doe de test! Ook als je nergens last van hebt. Dan ben je er vroeg bij!"   

Geen centje pijn:

"Een scan moest uitzaaiingen uitsluiten. Ook zo spannend. Gelukkig waren er geen uitzaaiingen. Een week later werd ik geopereerd. Die operatie is me zo meegevallen!  Er is 20 cm darm weggehaald. Ook mijn blindedarm, dus daar kan ik geen last meer van krijgen. Ze hebben een nieuwe overgang van de dunne naar de dikke darm gemaakt. Allemaal via een sneetje bij mijn navel en 3 piepkleine kijkgaatjes. Ik vind het zo knap wat ze doen. En geen centje pijn! Ik kreeg wel via zo'n slangetje in mijn rug morfine, 2 of 3 dagen. Daarna mocht ik nog morfinepillen, maar dat was niet nodig. Heel wonderlijk."

Schoon:

"Ik heb niets dan lof voor iedereen die hier in het ziekenhuis rondloopt. Bruins Slot is een aardige man, lekker duidelijk. Chirurg de Korte kwam elke dag even bij me kijken. Pien Hoekstra, verpleegkundig specialist oncologie is een schat, ze leeft zich echt in. Na een week kwam ik thuis in een huis vol bloemen. De uitslag van het omliggende weefsel kwam een paar dagen later: alles was schoon!"

Tweede jeugd:

"Ik ben dolgelukkig dat ik met dat onderzoek meegedaan heb. We kunnen weer gewoon verder met onze tweede jeugd! Ik sluit het nu af. Mensen die de test niet doen, hebben er nu meer kans op dan ik. Dus mijn advies is: Doe die test, voor je eigen bestwil!"


Bron:  Spaarne - Ziekenhuis te Hoofddorp.