Hoe herken je huidkanker?

22-01-2014 19:02
 

 De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking.

Niet alle vormen van huidkanker uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Herkenning van huidkanker   https://www.mauritsklinieken.nl/de-huid/huidkanker   met het blote oog is niet eenvoudig. Wanneer u een verdacht plekje op uw huid hebt, is het altijd verstandig een dermatoloog te bezoeken. Een dermatoloog kan een diagnose stellen en waar nodig het plekje verwijderen. 

Er zijn een aantal vormen van huidkanker met herkenbare symptomen. Je kunt er nooit zomaar vanuit gaan dat iets wel of geen huidkanker is, voordat de plek nader is onderzocht. Vooral mensen die er vroeg bij zijn, hebben een goede kans op herstel. Om tijdig in te grijpen, is het belangrijk dat vlekken op de huid regelmatig worden gecontroleerd. Het is daarom goed ze te leren herkennen.


De ABCDE regel: huidkanker vroegtijdig herkennen:

Om een handvat te bieden in het herkennen en onderscheiden van rustige vs onrustige moedervlekken, is er de ABCDE regel. Dat staat voor Asymmetry, Border, Colour, Diameter, Evolving.Afspraak:

Bovenstaande tekenen zijn een goede reden om een afspraak te maken met een arts. Toch hoeft niet elke onrustige moedervlek met deze eigenschappen kwaadaardig te zijn. Uw huisarts kan een eerste diagnose stellen en u, wanneer nodig, doorverwijzen  naar een dermatoloog. Bovenstaande foto's zijn slechts voorbeelden. Een diagnose kan aan de hand van deze foto's en teksten nooit worden gesteld. Raadpleeg bij twijfel altijd eerst uw huisarts.


Voorkom huidkanker:

In 2020 komen er jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij, verwacht KWF kankerbestrijding. Dit aantal ligt hoger dan tot voor kort werd aangenomen. De kans is groot dat u vroeg of laat in aanraking komt met iemand die huidkanker heeft. Een diagnose in een vroeg stadium vergroot de kans op herstel en genezing aanzienlijk.


Controleer je eigen huid daarom regelmatig en deel deze informatie met familie, vrienden en kennissen. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Bron: www.huidkanker.nl