Hoe kan het dat je soms gewicht verliest bij kanker ?

01-07-2020 18:05


Auteur: Klaske van Norren - ad.nl/koken-en-eten



Mensen die kanker krijgen, hebben vaak last van gewichtsverlies.

Mensen die kanker krijgen, hebben vaak last van gewichtsverlies.

Foto: Shutterstock.



 

Vraag het ons:In deze rubriek beantwoorden specialisten al jouw vragen over lijf en leden, hart en ziel. Vandaag beantwoordt voedingsdeskundige Klaske van Norren de vraag: hoe komt het dat mensen met kanker soms gewicht verliezen?

Ook een vraag? Mail naar: zo@dpgmedia.nl



Voedingsdeskundige Klaske van Norren ziet dat mensen die kanker hebben soms veel gewicht verliezen terwijl dit niet de bedoeling is. ,,Vaak is het probleem dat de tumor of medicatie een ontstekingsreactie veroorzaakt. Als gevolg daarvan wordt lichaamsvet gebruikt als brandstof en spieren als bron van eiwit."


,,Hierdoor verliezen patiënten gewicht, maar zorgelijker: ze verliezen ook spiermassa en spierkracht omdat de spieren worden afgebroken. Daarnaast kan deze ontstekingsreactie ook zorgen voor verminderde eetlust, vermoeidheid en depressie. Door deze combinatie is het lastig om gewichtsverlies tegen te gaan. 


Op dit moment lijkt het beste om eiwitrijke voeding te combineren met beweging, zoals een combinatie van krachttraining en duurtraining. Dit zorgt ervoor dat de spieren beter in conditie blijven. Omdat er meer speelt bij deze patiënten, zoals vermoeidheid en verminderde eetlust, is dit voor veel patiënten een grote uitdaging. Overleg daarom met een diëtist en een fysiotherapeut.


Arts Willem Cortvriendt, bekend van het tv-programma Hoe word ik 100,  stelt dat het ketogeen dieet kankerpatiënten kan helpen om gezonder te worden of te blijven. Hij zei eerder over vasten: ,,In de tijd dat we nog in en met de natuur leefden waren we  jagers en verzamelaars. Een van de consequenties van die leefstijl was dat we niet elke dag eten hadden: als er een mammoet was neergelegd dan had de groep een fantastisch maal, maar als er geen jacht was, dan was het honger lijden. Ons hele lichaam is perfect ingesteld op vasten en feesten."


,,Daarom eten we graag veel. Bij overdaad slaan we glucose op als vet. We bewaren het voor als we even geen eten hebben. Als dat gebeurt, raken we in ketose. En af en toe is het gezond als dat gebeurt, maar bij veel mensen gebeurt dat nooit. Niet zo gek omdat er overal snoepautomaten zijn met repen en omdat we wel zes keer per dag een 'eetmoment' hebben. Hoe ongezond dat is weten we uit de cijfers: een groeiend aantal mensen heeft diabetes type 2, hart- en vaatziekten en het leidt tot dementie en kanker."


In zijn boek Kankervrij dat net is verschenen, legt Cortvriendt uit dat je voedings- en leefwijze in belangrijke mate bijdragen aan het ontstaan én het tegengaan van kanker. Een speciale rol is daarin weggelegd voor mitochondriën die onderdeel uitmaken van onze cellen. Kankercellen - zo heeft Otto Warburg al honderd jaar geleden ontdekt, hij heeft er een Nobelprijs voor gekregen - blijken allemaal beschadigde mitochondriën te hebben die glucose niet goed kunnen omzetten in energie.


,,Kankercellen kunnen alleen nog de glucose fermenteren en dat levert maar één zestiende hoeveelheid energie op. Dat betekent dat ze veel energie nodig hebben, ze slurpen het op. Omdat mitochondriën geen vetzuren kunnen verteren, kun je de cellen door geen glucose binnen te krijgen - die we met koolhydraten aanmaken - als het ware uithongeren."


Mensen met overgewicht hebben vaker kanker, zegt Cortvriendt.  ,,Het is vaak een hele schok voor mensen als ze horen dat ze die ziekte hebben. Het gaat veel mensen aan: 40 procent van de bevolking krijgt kanker. Ik denk dat mensen meer open zullen staan om hun overlevingskansen te vergroten als ze anders gaan eten." Oncologen zijn enthousiast over Cortvriendts boek en het grootscheepse onderzoek dat zijn argumenten kracht bij zet. Bovendien kun je lekker blijven eten, stelt  hij. In zijn boek zijn recepten van bestsellerkookboekenschrijver Pascale Naessens opgenomen. ,,Pascale is wat mij betreft de beste receptenschrijfster van de Benelux. Zij steekt met kop en schouders boven de anderen uit."


In Sophia zoekt verder vertelt Sophia van Sorgen over de kanten van kanker die nauwelijks aan bod komen:





Bron: www.ad.nl