Hoe kan ik voorkomen dat ik aankom tijdens de behandeling ?

03-07-2019 19:50

                              Het kan zijn dat je in de periode tijdens de behandelingen bent aangekomen. Er zijn bepaalde behandelingen die gewichtstoename veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld chemotherapie en hormonale therapie tegen borstkanker of prostaatkanker. Wij hebben tips voor je.


Het is nog niet geheel duidelijk waardoor mensen aankomen tijdens de behandeling. Het lijkt erop dat een combinatie van verschillende factoren een rol speelt. Als vrouw het kan zijn dat je in de overgang bent gekomen door de behandeling. Je kunt meer of anders zijn gaan eten of minder zijn gaan bewegen. Ook kan er sprake zijn van vochtophoping onder de huid (oedeem) of in de buik. Daarnaast kan het zijn dat je voor de behandeling al last had van overgewicht, dit kan tijdens de behandeling toegenomen zijn.


Het is beter voor je lichaam om gewichtstoename zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Je kunt hierbij de hulp vragen van een diëtist.


Hier vind je een diëtist bij jou in de buurt.Hieronder hebben we alvast een aantal tips uit de praktijk voor je op een rijtje gezet:

  • Neem niet te veel tussendoortjes. Dit geldt zowel voor zoete als hartige tussendoortjes.

  • Volle zuivelproducten bevatten meer vet dan de magere en halfvolle varianten, kies daarom voor producten als magere of halfvolle melk, kwark of yoghurt.

  • Voeg zelf geen suiker toe.

  • Kies voor water, koffie en thee zonder suiker en eventueel voor frisdrank zonder suiker.

  • Ga, als dat mogelijk is, meer bewegen. Dit kun je individueel en in groepen doen onder begeleiding van een (oncologisch) fysiotherapeut, bijvoorbeeld via een revalidatieprogramma als Herstel en Balans.Als je een verhoogde eetlust hebt, kunnen de volgende tips helpen:

  • Kies als tussendoortje bij voorkeur voedingsmiddelen die weinig energie leveren. Voorbeelden hiervan zijn snoepgroenten, fruit, magere zuivelproducten zonder suiker, een sneetje volkorenbrood, een toastje met magere kaas of een schaaltje rauwkost.

  • Probeer regelmatig te eten en verdeel de maaltijden over de dag. Eet niet te grote porties.

  • Drink veel. Bijvoorbeeld water, thee en koffie zonder suiker. Vruchtensap en frisdranken bevatten wel veel calorieën en kun je daarom beter niet nemen.

  • Vezelrijke voeding verzadigt beter. Kies daarom volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en een ruime portie groente en fruit.

  • Ga aan tafel zitten als je wat eet, neem er de tijd voor en eet niet te snel. Zo voel je beter of je verzadigd bent en eet je minder snel te veel.Ondanks dat je je best doet door op je voeding te letten en meer te bewegen, kan het zijn dat je alsnog aankomt. Dit is een vervelend effect van de behandelingen. Helaas helpt de aanpassing van je eet- en beweegpatroon niet altijd voldoende. Dit kan zeer frustrerend zijn. Besef wel dat als je niet zou letten op je voeding en beweging, je gewichtstoename veel erger zou kunnen zijn.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl