Hoe ontstaat kanker ?

11-08-2020 17:44

                              


Dit gaat er mis in je lichaam als je kanker krijgt:

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker is een andere ziekte met een eigen behandeling. 1 eigenschap hebben ze wel allemaal: de lichaamscellen delen verkeerd.


Normaal regelt het lichaam de celdeling goed. Elke dag delen miljoenen cellen in het lichaam.


Tijdens al die celdelingen kan er iets misgaan. Door toeval, maar ook door schadelijke invloeden.

Bijvoorbeeld door rokente veel zonlichtvoeding of alcohol.


Lees hier meer over risicofactoren van kanker.Cellen delen niet goed meer:

Worden er meerdere fouten in dezelfde cel gemaakt? En kan de cel ze niet meer repareren? Dan gaat die cel zich verkeerd delen. Zo ontstaat kanker.


Lees hier meer over wat kanker is op kanker.nl
Vaak ontstaat kanker in 1 orgaan, soms op meerdere plekken:

Vaak ontstaat kanker in 1 orgaan. Dit heet solide kanker. Solide betekent vast, hecht en stevig. Door de verkeerde celdeling ontstaat in dat orgaan een gezwel. Een ander woord voor gezwel is tumor. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren.


Soms ontstaat kanker in weefsels of cellen die op verschillende plaatsen in het lichaam zitten. Dit heet niet-solide kanker. Niet-solide betekent: vloeibaar of los. Voorbeelden van niet-solide kankersoorten zijn: leukemie, lymfeklierkanker en multipel myeloom.


Uitzaaiingen of verspreiding:

Kankercellen kunnen van een kwaadaardige tumor losraken. En via het bloed of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen. Zij kunnen daar uitgroeien tot nieuwe tumoren: dit zijn uitzaaiingen.


Lees hier meer over uitzaaiingen op kanker.nl


Bij niet-solide kanker zitten de kankercellen in het bloed, het lymfestelsel of het beenmerg. Via de bloedvaten- en lymfestelsel kan de ziekte zich snel naar andere plaatsen in het lichaam verspreiden. Dit heet niet uitzaaien, maar verspreiden.


Hoe herken je kanker?

Je kunt kanker in een vroeg stadium meestal niet zelf ontdekken. Je kunt wel letten op een aantal veranderingen aan je lichaam: die kunnen betekenen dat je kanker hebt.


Bekijk hier de 10 symptomen die kanker kunnen zijnBehandeling van kanker:

Gelukkig kunnen we steeds meer soorten kanker goed behandelen. Met chemotherapie en bestraling bijvoorbeeld. En de laatste jaren geeft immunotherapie bij sommige soorten kanker hele goede resultaten.Lees hier meer over de behandeling van kanker.Steeds meer mensen overleven kanker:

Dankzij tientallen jaren kankeronderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Sommigen genezen, anderen kunnen lang leven met de ziekte.


Bekijk hier de overlevingscijfers van de meest voorkomende kankersoorten.


Meer over kanker overleven.Toch blijft kanker soms moeilijk te genezen:

Helaas is kanker niet altijd te genezen. Dat komt doordat kanker een ingewikkelde ziekte is die voor iedereen anders verloopt. Hoe kanker ontstaat verschilt per persoon en alle soorten kanker zijn anders. Werkt de behandeling bij 1 persoon goed? Dan betekent dat niet altijd dat dat bij iemand anders ook zo is. Kanker genezen blijft een ingewikkelde puzzel.


Lees hier waarom kanker zo moeilijk te genezen is.


Voor de Video van dit Artikel klik hierBron: www.kwf.nl