Hoe vertel ik op mijn werk dat ik kanker heb?

29-03-2014 20:56

Uiteraard moet je het (eerst) aan je baas vertellen. Afhankelijk van hoe je je voelt en hoe jullie werkrelatie is, doe je dat in een gesprek, per telefoon of per brief. Maar hoe laat je het je collega's weten? Kies wat je het beste uitkomt: vertel je het individueel of in een groepje. Vertel je het persoonlijk of aan de telefoon.

Is dat toch te moeilijk voor je, dan kun je aan je baas of je beste collega vragen het aan de anderen mede te delen. Veel hangt van de werksituatie af: heb je hechte banden met enkele mensen, dan zullen zij het op prijs stellen het rechtstreeks van jou te horen. Maar probeer niet aan verwachtingspatronen te voldoen en handel in de eerste plaats hoe jij het zelf het prettigst vindt!


Collega's worden vrienden:

Hoe feitelijk of met hoeveel emoties je je verhaal brengt, hangt af van je karakter en van de banden die je met mensen op je werk hebt. In alle gevallen zul je moeten afwachten hoe 'het werk' daarna reageert. Van sommige mensen hoor je onverwacht niks. Van anderen onverwacht veel. Collega's kunnen door jouw ziekteproces vrienden worden, terwijl mensen van wie je dacht dat ze meer dan collega's waren, op de achtergrond blijven. Onthoud dat mensen op het werk niet altijd precies weten hoe ze het beste kunnen reageren, en dat een eenvoudig kaartje met een paar woorden van sympathie eenzelfde gevoelsachtergrond kan hebben als een vriendin die een uur lang bemoedigend aan de telefoon hangt.


Bron:  www.bvn.nl