‘Iemand met uitgezaaide kanker genezen, daar krijg je als dokter kippenvel van’.
Longspecialist Joop de Langen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis: ,,Kanker is ook een ziekte van domme pech. Er zijn zeker risicofactoren, maar leven als een monnik maakt niemand gelukkig.”
Foto: Rik van Dongen.
Longarts Joop de Langen behandelt mensen met kanker in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Speciaal voor de actie Samen tegen Kanker in Liempde geeft hij zijn visie op kanker en de toekomst. ,,Mensen voelen zich vaak schuldig, maar kanker is geen straf voor ongezond leven.”
Het Amsterdamse ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van kanker. Doorgaans bij mensen die al een diagnose hebben gehad in een ander ziekenhuis. Ze komen voor een tweede of derde mening, of vanwege een nieuw medicijn.
Omdat het Van Leeuwenhoek onderdeel is van het Nederlands Kanker Instituut kan het nieuwe middelen aanbieden in studieverband.
De Langen: ,,We doen baanbrekend onderzoek, starten nieuwe behandelingen of geven een expertblik op een situatie. Daarmee lopen we op vele fronten vooruit.”
Kunt u uitleggen wat kanker eigenlijk is?
,,Kanker kan iedereen treffen – bijna altijd mensen die al iets ouder zijn. En natuurlijk zijn er risicofactoren. Bij tijd en wijle doen we allemaal wel iets ongezonds. Denk aan zaken als roken onder groepsdruk in de puberteit, alcohol drinken in sociaal verband of te lang in de zon zitten.”
,,Mensen voelen zich vaak schuldig, zien kanker als een straf voor ongezond leven. Maar we moeten met zijn allen wegblijven van gevoel.”
,,Van het leven genieten hoort er bij, en leven als een monnik maakt niemand gelukkig. Kanker is ook een ziekte van domme pech. Iemand van 20 jaar kan het zomaar krijgen - die kan toch nog niet heel ‘fout’ hebben geleefd…”
Wat kun je nog meer doen om het risico te verkleinen?
,,Er lopen allerlei bevolkingsonderzoeken, zoals de mammografie om borstkanker, en de ontlastingstest om darmkanker op te sporen. Ik zou aan al die onderzoeken zeker meedoen.”
,,Kanker is ongebreidelde celgroei. Als we er snel genoeg bij zijn, zit het nog klein op één plek in een orgaan - een long, darm of borst. Dan kunnen we dat opereren en is het weg. Maar als de kanker zich via de bloedbaan heeft uitgezaaid in andere delen van het lichaam, is behandelen veel moeilijker.”
Wat zijn de laatste inzichten bij de behandeling?
,,Lange tijd hadden we alleen chemotherapie. Maar de laatste jaren hebben we enorme vorderingen gemaakt. Denk aan doelgerichte medicamenten, tabletten en infusen met weinig bijwerkingen die goed aanslaan. Mensen met uitzaaiingen kunnen we daar vaak niet mee genezen, maar wel is de kans groot op nog jarenlang een goede kwaliteit van leven. Gold dat voorheen voor één of twee jaar, nu zijn dat er vijf tot acht.”
,,We kennen nu immuuntherapie. Mensen hebben vaak een vrij slechte conditie door de kanker. Een zware behandeling kan zo iemand dan niet aan, of die werkt te weinig.”
,,We proberen nu doelgericht vooral die conditie te verbeteren. Dat geeft je voldoende kracht om het eigen afweersysteem aan het werk te zetten om de kankercellen te doden. Dus zonder allerlei gif en chemotherapie.”
,,Deze therapie geeft steeds vaker resultaat. Het lukt soms mensen met een compleet uitgezaaide ziekte te genezen. Dat was vroeger ondenkbaar. Als dokter krijg je daar echt kippenvel van. Maar bij een deel van de mensen werkt het niet, en we zijn nu heel erg bezig te begrijpen waarom dat zo is.”
Waarom is er zo veel geld nodig voor onderzoek?
,,Kijk waar we nu zijn, tien jaar geleden en over tien jaar. Twintig procent van de mensen met longkanker geneest nu, vroeger was dat maar 5 procent.”
,,Ik heb de heilige overtuiging dat we over tien jaar het merendeel van de mensen kunnen genezen of een langer leven kunnen bieden. Maar daarvoor is nog veel onderzoek en dus veel geld nodig.”
Welke boodschap zou je Liempdenaren willen meegeven? ,,Ik wil iedereen oproepen om mee te doen aan deze actie, overigens ook de inwoners van Boxtel. Want iedereen heeft wel iemand in de familie of in de vriendengroep die het heeft of die eraan is overleden. En doe mee aan het bevolkingsonderzoek!”
Bovenstaand artikel is een bewerking van het video-interview dat Rik van Dongen van REC Media en Johan Troeijen voor Samen tegen Kanker Liempde hielden. Brabants Centrum ondersteunt de actie.
In de documentaire komen naast dokter Joop de Langen, ook Liempdenaren Lisan Smulders en Esmiralda van Vechel aan het woord.
Lisan (29) woont samen met haar man Tom en dochter Fleur 6,5 jaar in Liempde. Ze kreeg bijna twee jaar geleden te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft en ongeneeslijk ziek is.
Bij Esmiralda werden twintig jaar geleden, ze was toen 35, uitzaaiingen van een melanoom in de lymfeklieren gevonden. Hoewel ze slechts 30 procent kans had op overleven, heeft ze dit doorstaan.
De drie vertellen in de film van zo’n 23 minuten openhartig over de ziekte kanker en hoe zij hiermee omgaan.