“Ik heb asbestkanker opgelopen in een magazijn”

03-03-2017 00:00


In het verleden werkte Harry bij zijn werkgever met asbest. Hierdoor liep hij asbestkanker op. Openhartig vertelt hij over de impact ervan.


Wat waren uw eerste klachten?

"Ik merkte dat ik benauwd was. Daarbij moest ik hoesten, was ik kortademig en had ik een verminderde conditie. De huisarts heeft me meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis om wat foto's te laten maken. Uit deze foto's bleek al snel dat het naar alle waarschijnlijkheid asbestkanker was. Snel daarna kreeg ik definitief te horen dat het inderdaad asbestkanker betreft.


Omdat ik last had van vochtophopingen, is meerdere malen getracht mijn longvliezen aan elkaar te plakken. Dit gebeurt door een medicijn tussen de longvliezen te spuiten. Uiteindelijk is het medicijn blijven plakken, waardoor er zich geen nieuw vocht meer kon ophopen."


Wat is de impact van asbestkanker?

"Ik heb de asbestkanker opgelopen in een magazijn. Ik moest op mijn werk grote asbestplaten doorzagen. Daarbij droeg ik geen bescherming en er was ook geen ventilatie aanwezig. Mijn toenmalige werkgever blijft echter ontkennen in verband met verjaring. Aangezien asbestkanker zich pas na hele lange tijd openbaart, ben ik het hier totaal niet mee eens.


De impact van de asbestkanker op mijn leven is vrij groot. Ik leef constant met de gedachte er binnenkort misschien niet meer te zijn. Verder moet ik zien te accepteren dat ik niet meer kan wandelen, fietsen en vissen in verband met de sterk verminderde conditie. Ook bij de meest simpele dingen zoals boodschappen doen, moet ik af en toe een stapje terug doen."


Wordt u momenteel behandeld?

"Ik heb geen behandeling gehad, ook geen chemokuur of bestraling. Wel zijn mijn longvliezen geplakt in verband met vochtophopingen. Gelukkig vind ik veel steun bij mijn vrouw. Ook de rest van mijn familie en mijn vrienden zijn er voor me."


Hoe gaat het nu met u?

"Naar omstandigheden gaat het goed met mij. Aangezien de voorspellingen heel somber waren, heb ik afgelopen juni toch weer mijn verjaardag kunnen vieren.


Ik wil graag aan andere mensen met asbestkanker meegeven dat ze moeten proberen positief te blijven. Ook kan ik aanraden om, naar wat mogelijk is, alles uit het leven te halen."
Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/asbestkanker-opgelopen-in-magazijn/