Ik heb coeliakie, heb ik nu een hoger risico op kanker?

18-01-2018 18:47
Mensen die coeliakie hebben, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker. Hoewel de kans op kanker is verhoogd, krijgen de meeste patiënten met coeliakie geen kanker. Het gaat hierbij om specifieke, veelal zeldzame vormen van kanker in de darm, keel en slokdarm en in de lymfeklieren. Dit verhoogde risico is zeker aanwezig, maar is niet zo hoog als vroeger werd gedacht. Er zijn aanwijzingen dat na meer dan 5 jaar behandeling met het strenge dieet de verhoogde kans op kanker afneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat het belangrijk is gluten strikt te vermijden. Mensen met coeliakie die zich heel streng aan hun glutenvrije dieet houden, verlagen hiermee hun kans op het krijgen van deze vormen van kanker.


Deze vormen van kanker worden namelijk veroorzaakt door beschadiging van de darm door het eten van voedingsmiddelen met gluten.


vk-granen-brood.


Glutensensitiviteit: risico op kanker onbekend:

Daarnaast is de term glutensensitiviteit geïntroduceerd. Mensen die dit hebben zijn mensen bij wie geen coeliakie is aangetoond maar die wel klachten hebben zoals bijvoorbeeld winderigheid, chronische diarree en vermoeidheid. Ook bij deze mensen nemen de klachten af door het volgen van een glutenvrij dieet. Er is nog onvoldoende lange termijn onderzoek gedaan naar deze aandoening. Daarom is nog niet bekend of mensen met glutensensitiviteit ook een verhoogd risico hebben op kanker.


Glutenvrij dieet alleen bij coeliakie en glutensentiviteit:

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met kanker die géén coeliakie hebben, baat hebben bij een glutenvrij dieet. Ook kunnen mensen zonder coeliakie kanker niet voorkomen door glutenvrij te eten.


Voor meer informatie over het glutenvrij dieet bij coeliakie: https://www.glutenvrij.nl/  , de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl