Ine: ’Toen ik 31 jaar was kreeg ik anuskanker’.

16-01-2023 19:34

 

 

Auteur:  INE MULDER - telegraaf.nl/vrouw

 

 

Lezerscolumn.

 
 
 
Het vaccin tegen HPV is nu ook beschikbaar voor 19- tot 27-jarigen. Ine Mulder (42) wil uit eigen ervaring onderstrepen wat hier het belang van is.
 
 
 
 
 
 MARCO SWEERING PHOTOGRAPHY.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anuskanker, hoe kom je dáár nu weer aan? ’Tsja, te lang met m’n reet in de zon gelegen.’ Dit antwoord van een vriendin-van-een-vriend is grappig als je geen zin hebt in serieuze gesprekken, maar het is belangrijk om er zo nu en dan ook eerlijk over te zijn.
 
 
 

Anuskanker:


Toen ik 31 jaar was kreeg ik dus anuskanker. Een zware behandeling volgde en ik leef nog. Eind goed al goed, zou je denken.

Helaas houdt het verhaal hier niet op. Bestralingen maken veel kapot. Ik heb geen kinderen kunnen krijgen. Een oerverdriet dat me bijna mijn leven heeft gekost, een gemis waarmee ik dagelijks word geconfronteerd. De gevolgen van de behandeling hebben mijn leven in de afgelopen jaren ernstig ontregeld.

 

Door de bestralingen ’verlittekent’ het orgaanweefsel in mijn onderbuik. Ik heb iedere dag kramp. Het is te doen hoor, ik mag niet klagen. Maar omdat het een progressief proces is, weet ik niet waar het eindigt.

 

 

Laat je tieners inenten:


Ik heb nog wel een paar ongezellige bijwerkingen, maar mijn punt is gemaakt. Van het HPV-virus kun je naast baarmoederhalskanker ook andere kankersoorten krijgen, waar dus niet op wordt gescreend.

 

Moeders, vaders, laat je tieners inenten (niet van het vaccin word je onvruchtbaar, maar van de kanker zelf). Hebben je ouders je niet laten vaccineren? Bescherm jezelf, doe het alsnog.

 

 

Tot zover dit belangrijke bericht.