iPhone-app Zonnen vertelt hoe lang je in de zon mag.

03-07-2014 21:12

Hoe lang mag je in de zon voor je verbrandt?

En wanneer moet je je weer insmeren?

Omdat je ook niet altijd een folder van de Kankerbestrijding bij je hebt, is een iPhone-app als spiekbriefje wel handig. De nieuwe applicatie Zonnen https://itunes.apple.com/nl/app/id882929413?mt=8   van Jeroen de Leeuw https://twitter.com/jeroendeleeuw   probeert die rol te vervullen. Je geeft aan waar je bent, of je snel verbrandt en met welke factor zonnebrand je je hebt ingesmeerd.

Zonnen maakt volgens De Leeuw (eerder verantwoordelijk voor iPhone-app Regen) https://www.iphoneclub.nl/262009/vijf-regenapps-voor-ios-die-waarschuwen-voor-een-nat-pak/   gebruik van de UV-index van het KNMI, de data van de KWF Kankerbestrijding en die van de World Health Organization. Een veelbelovende reeks informatieleveranciers, maar de applicatie maakt het op dit moment nog niet waar. De app leest bij het openen je GPS-locatie uit om vermoedelijk de UV-index op te vragen. Daarna geef ik waarheidsgetrouw aan dat ik in de stad ben en soms verbrandt. Op dit moment gebruik ik, natuurlijk, geen zonnebrand.

Ik bewaar de resultaten en mag... 29 minuten genieten van de zon volgens de app. Maar er is op dit moment geen zon te zien. Dat is verwarrend. Deze app die zó simpel is, heeft een gebruiksaanwijzing.

Zonnen iPhone teller Zonnen factoren instellingen


Zonnen houdt geen rekening met het huidige weerbericht. Het gaat uit van een hypothese. Áls er zon is, mag je er zolang in zitten. Dan zie je dat de factoren enorme invloed uitoefenen. Ben je op het strand en verbrand je meestal? Dan mag je 14 minuten in de zon voordat je verbrandt. Smeer je factor 15? Dan mag je plots 3 uur en 44 minuten in diezelfde zon. Met factor 20 zelfs 5 uur. Op of in het water beschermt factor 20 je volgens deze app 3 uur en 49 minuten - en betekent een andere locatie, factor en verbrandingsgraad altijd een ander resultaat.

Wil je direct informatie over hoe lang je op dít moment op déze plek in de zon kan zitten zonder risico, dan wijzen we je voorlopig graag naar alternatief UVmeter (€0,89). https://itunes.apple.com/nl/app/id662827178?mt=8    Die geeft het risico weer, de beste insmeerfactor en het volgende insmeermoment. De Leeuw meldt dat iCulture dat er wordt gekeken naar een manier om het advies van Zonnen actueler te maken.


Bron: iPhoneclub.