Is aflatoxine kankerverwekkend ?

16-10-2019 16:59

                                        
Voeding en Kanker info - genetische modificatie gezond

DNA-genetica.


Ja, aflatoxine is kankerverwekkend. De kans dat er aflatoxine in voedingsmiddelen zit is echter erg klein in Nederland dankzij strenge regelgeving en controle binnen de Europese Unie.Wat is aflatoxine?

Aflatoxine is een gifstof gemaakt door de schimmels Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus. De schimmels groeien graag in een warme en vochtige omgeving. Vooral in tropische gebieden kan dit probleem zich voordoen. Aflatoxine kan voorkomen op peulvruchten, granen, noten, kruiden en gedroogd fruit als die warm en vochtig worden vervoerd of opgeslagen. Ook producten die hiervan gemaakt worden kunnen aflatoxine bevatten, zoals pindakaas, bier en veevoer. Via besmet veevoer kan aflatoxine ook in melk terecht komen.

Aflatoxine is een hittebestendige gifstof. Dit betekent dat het niet onschadelijk kan worden gemaakt door het eten te verhitten. Koken of bakken heeft geen invloed op de aflatoxine.


Wat blijkt uit onderzoek?

Aflatoxine is in bepaalde hoeveelheden kankerverwekkend en giftig. Daarom is er een toelaatbare dagelijkse inname vastgesteld. Dit is de hoeveelheid die iemand elke dag van de stof binnen mag krijgen zonder dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Voor meer informatie over de toelaatbare dagelijkse inname kun je kijken op Het Voedingscentrum - Toelaatbare dagelijkse inname.


Wetgeving en veiligheid:

Voor fabrikanten van voedingsmiddelen zijn er regels hoeveel aflatoxine er in producten mag voorkomen. Er wordt hierop streng gecontroleerd.


Door de strenge controle in Nederland op schadelijke stoffen in voedingsmiddelen is de kans heel klein dat je een schadelijke hoeveelheid binnenkrijgt. Er zijn strenge richtlijnen voor de hoeveelheid aflatoxinen in veevoer. Hierdoor krijgen koeien niet teveel aflatoxinen binnen. Als gevolg van deze regeling wordt aflatoxine bijna nooit meer aangetroffen in Nederlandse melk(-producten).


Voedingsmiddelen die geïmporteerd worden van buiten Europa, worden streng gecontroleerd op aanwezigheid van schadelijke stoffen. Als er wél aflatoxine wordt aangetroffen, wordt er direct alarm geslagen. De hele partij wordt vernietigd en de import tijdelijk gesloten. Noten, granen, gedroogd fruit, kruiden en zuivel kunnen in Nederland dus zonder angst voor aflatoxine worden gebruikt.


Ons advies:

Neem geen noten, granen, gedroogd fruit, kruiden of zuivel mee van een reis buiten Europa. De controle op schadelijke stoffen is daar namelijk minder streng. Je kunt deze voedingsmiddelen zonder zorgen binnen Europa kopen en eten.


Lees ook: Hoe veilig is ons voedsel?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl