Is een wei-eiwitsupplement zinvol om af te vallen en spieren op te bouwen nadat een kankerbehandeling is afgerond?

28-09-2015 18:22wei eiwitVoldoende bewegen en gezond en gevarieerd eten met voldoende eiwitten zijn de belangrijkste onderdelen om goed te herstellen na de behandeling. Een wei-eiwitsupplement lijkt in combinatie met krachttraining voor meer spiermassa te zorgen dan andere soorten eiwit. Voldoende eiwitten in het algemeen is echter het belangrijkste. Dat kan ook met eiwitrijke voedingsmiddelen.

Voor begeleiding van herstel kunt u advies vragen van een diëtist en/of een fysiotherapeut. Een diëtist kan u adviseren over hoe u op verantwoorde wijze uw voeding kan aanpassen en of een eiwitsupplement in uw situatie zinvol is. Een fysiotherapeut kan u helpen met een bewegingsprogramma voor het herstellen van uw spieren.


Bij de bereiding van kaas blijft een vloeistof over die wei wordt genoemd. In deze vloeistof zitten met name aminozuren (bouwstoffen van eiwit), maar ook lactose (melksuiker) en vetten. Door het water eruit te halen blijft er een wei-eiwitpoeder over. Een kenmerk van dit poeder is dat het rijk is aan aminozuren die een rol spelen bij de spieropbouw (isoleucine, valine, leucine, glutamine). Dit poeder kan gezuiverd worden door de melksuikers en vetten er (gedeeltelijk) uit te halen. Afhankelijk van de zuiverheid zijn er verschillende soorten wei-eiwitsupplementen te koop. In medische voedingen zoals drinkvoeding en sondevoeding wordt wei als een van de eiwitbronnen gebruikt.


Stimuleert wei-eiwit de spieropbouw?

Spieren hebben eiwitten nodig om op te kunnen bouwen. De voeding moet ook voldoende energie (uit koolhydraten en vetten) bevatten omdat de eiwitten anders als brandstof en niet als bouwstof worden gebruikt. Alleen voldoende eiwitten binnenkrijgen is echter onvoldoende. De spieren hebben ook een fysieke prikkel nodig die ontstaat door de spieren te belasten door te bewegen of te sporten, en dan met name krachttraining. In een gezond voedingspatroon zitten voldoende eiwitten en energie om in combinatie met krachttraining spiermassa op te bouwen.

Lees verder op de Website...... https://www.voedingenkankerinfo.nl/is-een-wei-eiwitsupplement-zinvol-om-af-te-vallen-en-spieren-op-te-bouwen-nadat-een-kankerbehandeling-is-afgerond/  


Bron: www.voedingenkankerinfo.nl