Is graviola of zuurzak werkzaam bij kanker ?

19-11-2019 17:58

Voeding en Kanker info - zuurzak

zuurzak.Uit wetenschappelijk onderzoek is nog weinig bekend over het effect van graviola of zuurzak op kanker bij mensen. Daarom wordt graviola op dit moment niet aanbevolen bij kanker. Er kan nog geen uitspraak worden gedaan over de veiligheid van het gebruik van deze producten.De graviolaboom.

De graviola boom en de vruchten zijn bekend onder meerdere namen, namelijk:  graviola, maar ook  zuurzak, zure sop, sour sop, guanabana en de Latijnse naam: Annona Muricata. In dit artikel wordt gesproken over graviola.

De graviolaboom komt voornamelijk voor in Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Ook in delen van Azië en Afrika kan de boom groeien. Van de boom wordt alles benut: de vruchten, zaden, bladeren en de schors.


Wat blijkt uit onderzoek?

In de wetenschappelijke literatuur wordt onderscheid gemaakt in studies met zaden, vruchten, schors en bladeren van de boom. De vruchten zijn tot nu toe het minst onderzocht. De genoemde extracten in de literatuur komen met name van de bladeren.


De laatste jaren zijn er regelmatig artikelen gepubliceerd waarin de ontdekking van nieuwe stoffen van de graviolaboom wordt beschreven. Er zijn meerdere studies uitgevoerd naar de werking van deze stoffen op kankercellen in reageerbuisonderzoek en bij proefdieren. Sommige van deze stoffen lijken de groei van kankercellen tegen te gaan. Dit is beschreven bij prostaatkankercellen, pancreaskanker (alvleesklier) cellen, borstkankercellen, darmkankercellen, slijmvlieskankercellen (bij hoofd/halskanker) en bij bepaalde vormen van bloedkankercellen. Resultaten uit onderzoek bij kankercellen en in proefdieren kunnen echter niet rechtstreeks vertaald worden naar de mens.


Ons advies:

Omdat er nog geen duidelijkheid is over de veiligheid van graviola bij (behandeling van) kanker raden wij niet aan om graviola te gebruiken.


Lees ook: Kan ik mirakelbes nemen als ik last heb van smaakveranderingen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl