Is het aan te bevelen om selenium als voedingssupplement te nemen ?

16-12-2019 21:06

                                     
Voeding en Kanker info - Granen-volkoren

granen-volkoren.Nee, onze voeding bevat voldoende selenium. Er is geen bewijs dat extra selenium in de vorm van supplementen bijdraagt aan het voorkomen van kanker of dat het helpt om terugkeer van de tumor of het ontstaan van uitzaaiingen te voorkomen. Het gebruik van selenium supplementen is niet zonder risico omdat je via supplementen al snel te veel selenium binnenkrijgt en teveel selenium giftig kan zijn.Wat is selenium?

Selenium, ook bekend als seleen, werkt als antioxidant. Daarnaast helpt selenium in het lichaam zware metalen uit de voeding minder schadelijk te maken. Selenium kom vooral voor in volkorengranen, vlees, vis, eieren, zuivel, groenten en fruit. Een tekort aan selenium kan hartproblemen veroorzaken. Uit de Nederlandse Voedselconsumptie Peiling 2012-2016 blijkt dat bijna iedereen in Nederland voldoende selenium via de voeding binnenkrijgt. In een hoge dosis is selenium giftig en veroorzaakt vrij ernstige klachten.


Wat blijkt uit onderzoek?

Er is weinig bewijs dat een hoge hoeveelheid selenium in het bloed een verlaagd risico geeft op het ontstaan van kanker.


Lees verder over het wetenschappelijk onderzoek.


Ons advies:

Het verhogen van de selenium inname lijkt zinvol bij mensen die een laag seleniumgehalte in het bloed hebben. Om je selenium inname te verhogen kun je dagelijks gebruik maken van volkorenproducten, groenten en fruit, aangevuld met zuivel, eieren en/of vlees en vis. Met een gezond voedingspatroon dat voldoende groenten en fruit bevat is extra inname selenium niet nodig. Het wordt afgeraden om een selenium supplement te gebruiken, omdat je via supplementen al snel te veel selenium binnenkrijgt en te veel selenium giftig kan zijn.


Lees ook:

Heeft selenium een positief effect op de behandeling van prostaatkanker?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl