Is het bloedgroepdieet goed om te volgen als ik kanker heb gehad ?

13-08-2019 17:38

                                        
Er is geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet bij kanker. Daarnaast is er geen bewijs uit onderzoek dat voor een bepaalde bloedgroep een bepaald dieet beter zou zijn.bloedgroepWat is het bloedgroepdieet?

Het bloedgroepdieet is een dieet waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de vier bloedgroepen: A, B, AB en O. Voor elke bloedgroep is een dieet opgesteld, met daarbij een beweegadvies.

Het bloedgroepdieet is bedacht door dr. D'Adamo, een natuurgeneeskundige arts uit de Verenigde Staten. Dr D'Adamo is van mening dat mensen met verschillende bloedgroepen verschillende eigenschappen hebben qua vertering en weerstand. Het idee achter dit dieet is dat er bij elke bloedgroep specifieke behoeften zijn. Zo is voor de ene bloedgroep vlees wel toegestaan en zuivel niet, terwijl het voor een andere groep andersom is.


Wat is bekend uit onderzoek?Bloedgroepdieet en cholesterol:

Uit overzichtsstudies uit 2013 en 2014 en een onderzoek uit 2018 bleek dat er geen verschil in cholesterol gevonden werd tussen mensen die wel of niet het bloedgroepdieet volgden. Ook bleek er geen effect te zijn van het bloedgroepdieet op het ontstaan van hart- en vaatziekten en op afvallen in gewicht.


Bloedgroepdieet en kanker:

Er is tot op heden geen onderzoek gedaan naar het bloedgroepdieet bij kanker.

Als je onder behandeling bent of bent geweest voor kanker heb je voeding met veel voedingsstoffen nodig om te herstellen, je conditie weer op te bouwen en zo gezond mogelijk te blijven. De dieetadviezen bij het bloedgroepdieet leggen strikte beperkingen waardoor je voedingsstoffen kan missen. Dat kan juist ongunstig uitpakken.


Wanneer een bepaald dieet je aanspreekt, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen, is het goed dat met een diëtist te bespreken. Een diëtist kan je adviseren wat in jouw persoonlijke situatie de beste manier is om af te vallen.

Hier kun je een diëtist bij jou in de buurt vinden.


Ons advies:

Tijdens de behandeling van kanker kun je het beste kiezen voor een volwaardige voeding met voldoende energie, eiwitten en overige voedingsstoffen. Dit is belangrijk om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan, er goed van te herstellen en zo fit mogelijk te blijven. Een oncologiediëtist kan je een persoonlijk voedingsadvies geven afgestemd op je individuele behoefte. Ook kan een oncologiediëtist je adviseren bij klachten.Bron: www.voedingenkankerinfo.nl