Is het eten van papaja, ananas en kiwi zinvol bij taai slijm door de bestraling ?

13-11-2018 17:24

                         

Ananas

Foto: ananas
Dat is moeilijk te zeggen omdat studies naar het effect van papaja, ananas en kiwi op taai slijm ontbreken.


Wat maakt papaja, ananas en kiwi bijzonder?

In verse papaja, ananas en kiwi zitten enzymen die eiwitten afbreken. In papaja is dat papaine, in ananas bromelaine en in kiwi actinidin. Bij huishoudelijk gebruik laat dit enzym eiwit in melk, room, yoghurt en vla schiften en gerechten met gelatine niet stijf worden. Als papaja, ananas en kiwi even worden verhit (gekookt of ingeblikt) wordt het enzym onwerkzaam en treedt het verschijnsel niet op.


Effectief bij taai slijm?

Na bestraling in het hoofd-halsgebied kan taai slijm in de mond voorkomen, dat heel plakkerig is en moeilijk kan worden weggeslikt. Friszure producten zoals alle soorten fruit kunnen gebruikt worden om de vorming van dun waterig speeksel te stimuleren, vooral als het gekauwd wordt.


Dat is alleen een goed idee als de mond niet (meer) gevoelig is en het zuur uit vruchten wordt verdragen. Daarnaast wordt soms het advies gegeven om ananas, kiwi of papaja te eten omdat de eiwitsplitsende enzymen het taaie slijm zouden afbreken.In een reageerbuisstudie is gezien dat kiwi slijm uit de mond effectief kan afbreken. Een onderzoek bij mensen ontbreekt.


Meer over het verminderen van taai slijm kunt u lezen bij de vraag:

Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel?


Zinvol bij kanker?

Een aantal studies in reageerbuisjes en bij proefdieren laat zien dat deze enzymen mogelijk de tumorgroei kunnen vertragen en ontstekingen remmen. Zowel onderzoek in reageerbuisjes als bij dieren kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes.


Bovendien is er telkens een zeer geconcentreerde vorm van deze enzymen gebruikt. Dit is niet hetzelfde als het eten van verse papaja, ananas of kiwi omdat de dosis in fruit veel lager ligt en het niet goed mogelijk is om deze hoeveelheid binnen te krijgen.


Dat het gebruik van deze geconcentreerde enzymen als behandeling niet zinvol is laat een studie uit 2010 met 55 patiënten met alvleesklierkanker zien. De ene groep koos voor chemotherapie (gemcitabine) en de andere groep koos voor een experimentele behandeling met eiwitsplitsende enzymen zonder chemotherapie De levensduur van de patiënten die kozen voor de experimentele behandeling met eiwitsplitsende enzymen was ruim drie keer korter dan de patiënten die kozen voor de chemotherapie (4,3 versus 14,0 maanden). Ook de kwaliteit van leven was lager bij de deelnemers die kozen voor de experimentele behandeling. Studies die zijn gedaan laten ook niet zien dat eiwitsplitsende enzymen bijwerkingen van radiotherapie zoals misselijkheid, braken, diarree, vermoeidheid, epitheliolysis en mucositis verminderen.


Papaja, ananas en kiwi zijn fruit en maken deel uit van een gezonde voeding. Bij de behandeling van kanker is het zinvol om fruit te eten om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Er is echter niet één fruitsoort die boven de rest uitsteekt. Het advies is om te variëren in verschillende soorten fruit. Daarnaast is fruit een smakelijke aanvulling van de dagelijkse voeding.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl