Is het gebruik van zoetstoffen kankerverwekkend?

20-09-2016 17:10


Voeding en Kanker info - zoetstofNee, het gebruik van zoetstoffen verhoogt het risico op kanker niet. Zoetstoffen kunnen zelfs gunstig zijn omdat ze kunnen helpen om overgewicht te voorkomen door het gebruik van suiker te verminderen. Met een gezond is er minder risico op het krijgen van kanker dan bij overgewicht. Neem echter niet onbeperkt zoetstoffen.


Zoetkracht van zoetstof:

Zoetstoffen worden vaak als alternatief voor suiker gebruikt of aan voedingsmiddelen toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat ze niet of nauwelijks calorieën leveren en tegelijkertijd wel 30 tot 3000 zoeter kunnen zijn dan gewone kristalsuiker. Zoetstoffen zijn te koop als tabletjes, druppels of poeder. Industrieel worden ze toegevoegd aan (light)dranken, snoepgoed, jam en diverse kant-en-klaarproducten.


Zoetstoffen kunnen in normale hoeveelheden gebruikt worden zonder gevaar voor de gezondheid. Zelfs als u zoetjes in koffie en thee doet en alleen producten met zoetstoffen gebruikt, krijgt u bij een gevarieerde voeding niet teveel zoetstoffen binnen. In de tabel kunt u zien hoeveel een volwassene per dag van de verschillende zoetstoffen mag gebruiken.


De aanvaardbare dagelijkse inname van zoetstoffen is een maat voor hoeveel zoetstoffen we dagelijks kunnen gebruiken zonder risico op schade. Deze maat is afgeleid van de 'non observed adverse effect level' (NOAEL). De NOAEL is de hoogst mogelijke dosis van een stof die aan proefdieren gedurende hun hele leven kan worden toegediend zonder dat er enig nadelig effect wordt waargenomen. Om zeker te weten dat het ook veilig is bij mensen, wordt de NOAEL gedeeld door 100. Dit is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI).Lees verder op de Website: https://www.voedingenkankerinfo.nl/het-gebruik-van-zoetstoffen-kankerverwekkend/  Bron: www.voedingenkankerinfo.nl