Is het goed om biest te drinken als ik kanker heb ?

14-11-2019 17:45

                                    
Voeding en Kanker - Biest


Er is nog geen goed onderzoek gedaan naar het drinken van biest of het gebruik van biestpoeder bij kanker. Op dit moment is het bewijs uit wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp nog beperkt. De volgende informatie in dit artikel is gebaseerd op eerste indicaties.Wat is biest?

Biest (of colostrum) is de eerste melk die gevormd wordt als een zoogdier bevallen is. Biest van koeien is in melkvorm (vers of ingevroren) verkrijgbaar bij sommige melkveebedrijven of via internet. Biest is niet verkrijgbaar in de supermarkt. Gedroogde biest in poedervorm wordt verkocht als voedingssupplement.


Samenstelling van biest:

Qua voedingswaarde is biest te vergelijken met volle melk met iets meer vet en eiwit. Sommige mensen gebruiken biest omdat zij extra eiwit nodig hebben, of als zij extra energie nodig hebben omdat zij afgevallen zijn door de behandeling. Het verschil met volle melk is echter niet erg groot.


Er zijn andere producten waarmee je effectiever de inname aan eiwit en energie (kcal) kunt verhogen. Meer hierover lees je bij Wat kan ik doen als ik afval tijdens de behandeling. Biest bevat allerlei antistoffen, die het kalf nodig heeft na de geboorte. Het is onbekend of de antistoffen uit de biest de weerstand van volwassenen vergroten. Ook is het onduidelijk of er iets van deze antistoffen overblijft na verhitting of andere bewerking van de biest.


Voedselveiligheid:

Uit onderzoek is gebleken dat rauwe melk (hier valt biest ook onder) vaker ziekmakende bacteriën bevat dan gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk. Om de bacteriën in de rauwe melk en biest te doden, is het dan ook belangrijk om de melk te koken voor gebruik. De bacteriën worden dan gedood. Voor mensen die een hygiënische voeding nodig hebben doordat zij een verminderde weerstand hebben is het belangrijk om dit risico te vermijden.


Voor meer informatie over hygiënische voeding vind je hier: Hygiënische voeding bij een verminderde afweer.


Wat blijkt uit onderzoek?

In een klein onderzoek is gekeken of het vaginaal innemen van biesttabletten kon helpen bij baarmoederhalskanker. Hieruit bleek dat er een klein effect gezien werd op de kankercellen. Maar er is in dit onderzoek niet vergeleken met vrouwen die geen biest tabletten innamen. Het is dus niet duidelijk of het effect op de kankercellen kwam door de biesttabletten of misschien wel door iets anders.


Uit een ander onderzoek bij kinderen met leukemie bleek dat het nemen van een biest tabletten geen effect had op het krijgen van koorts en infecties bij de behandeling voor leukemie. Wel leek het alsof de kinderen die biesttabletten kregen minder last hadden van pijnlijke slijmvliezen in de mond. Er is nog meer onderzoek nodig.


Ons advies:

Drink geen biest voor de behandeling van kanker. Er zijn andere eiwitrijke producten waarmee je effectiever de inname aan eiwit en energie (kcal) kunt verhogen. Neem ook geen biest tabletten.


Lees ook: Eiwitrijke producten.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl