Is het goed om teunisbloemolie te gebruiken om terugkeer van (borst-)kanker te voorkomen ?

19-12-2018 18:33

                              
Voeding en Kanker info - vitamine D

visolie-capsules.Nee, er is geen bewijs dat teunisbloemolie invloed heeft op de terugkeer van kanker. Het is van belang om met zorg om te gaan met supplementen waar teunisbloemolie in verwerkt is. Teunisbloemolie kan, alleen of in combinatie met bloedverdunners of aspirine, stollingsproblemen in het bloed veroorzaken, waardoor een bloeding moeilijk stopt.Wat is teunisbloemolie ?

De teunisbloem (latijnse naam: Oenothera Biënnis) is een tweejarige plant met gele bloemen en komt vooral voor in Noord-Amerika. Alle delen van de plant zijn eetbaar. Van teunisbloemolie wordt gezegd dat het zou helpen bij het verminderen van klachten bij de menopauze, premenstrueel syndroom (PMS), reumatoïde artritis en bepaalde huidproblemen. Teunisbloemolie is rijk aan gamma-lintleen zuur, deze stof wordt als een van de mogelijke werkzame stoffen in teunisbloemolie beschouwd. Teunisbloemolie is online en bij drogisterijen te koop.


Teunisbloemolie bij kanker:

Studies over teunisbloemolie en het risico op kanker of terugkeer van kanker zijn er niet. Hierdoor kan er niet worden aangegeven of teunisbloemolie een gunstige of ongunstige werking heeft op kanker of op de terugkeer ervan.


Wel is bij één studie een groep stoffen uit teunisbloemolie gebruikt: de fenolen. In deze studie zijn de fenolen in speciale geconcentreerde vorm getest op menselijke cellen in een reageerbuis en bij muizen met ingebrachte tumorcellen. De fenolen die uit de teunisbloemolie zijn gehaald zijn in deze vorm niet verkrijgbaar in de winkel. Uit deze studie is naar voren gekomen dat de onderzochte stoffen een mogelijk remmend effect hebben op tumorcellen die vanuit het beenmerg komen. De wetenschappers die dit onderzoek hebben uitgevoerd geven aan dat meer onderzoek nodig is voordat de resultaten naar het menselijk lichaam vertaald kunnen worden. Dit is omdat stoffen in het menselijk lichaam zich heel anders gedragen en de reacties heel anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes. Op basis van deze studie kan er geen conclusie worden getrokken dat teunisbloemolie enig effect zou hebben bij het voorkomen dan wel behandelen van kanker.


Teunisbloemolie bij borstkanker:

Studies over teunisbloemolie en borstkanker zijn niet gedaan. Hierdoor kan niet worden aangegeven of teunisbloemolie een gunstig effect heeft bij borstkanker.


Wanneer teunisbloemolie niet gebruiken?

Het gebruik van teunisbloemolie is niet zonder risico. Teunisbloemolie mag niet worden gebruikt samen met bloedverdunners of aspirine (ook in lage dosis). Door combinatie van teunisbloemolie met een van deze stoffen kan de bloedstolling vertraagd worden en kan een bloeding moeilijk worden gestopt.
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl