Is het verstandig om glutamine te nemen bij chemotherapie ?

08-01-2019 17:48

wei eiwit

Foto: wei-eiwit.Nee, het is niet verstandig om glutamine toe te voegen aan de voeding of als supplement te slikken tijdens chemotherapie.Wat is glutaminezuur ?

Glutamine is een aminozuur. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Glutamine is een semi-essentieel aminozuur. Dit betekent dat het lichaam dit aminozuur zelf kan maken uit andere aminozuren onder normale omstandigheden. Na een grote operatie is de aanmaak van glutamine door het lichaam niet altijd voldoende. Dan kan het dus belangrijk zijn om extra glutamine te nemen.Glutamine is belangrijk voor de groei en opbouw van cellen en als energiebron voor cellen. Dit geldt zowel voor de normale cellen in het lichaam als voor de tumorcellen. Daarnaast zorgt glutamine ervoor dat de cellen beter bestand zijn tegen vrije radicalen. Maar de werking van sommige chemotherapeutica (medicijnen die bij chemotherapie worden gebruikt) is juist dat er vrije radicalen gevormd worden. Deze vrije radicalen beschadigen de tumor. Als deze vrije radicalen weggevangen worden door de glutamine zal de tumor minder beschadigd worden en zullen deze vormen van chemotherapie dus minder goed werken. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van glutamine op de werkzaamheid van chemotherapie. Omdat glutamine echter theoretisch de werkzaamheid van bepaalde soorten chemotherapie kan verminderen wordt het gebruik van glutamine tijdens chemotherapie afgeraden.


Meer over antioxidanten en chemotherapie leest u bij Is het zinvol om antioxidanten te slikken tijdens chemotherapie ?


Bij verschillende studies met tumorcellen en bij mensen wordt onderzocht of de opname van glutamine door de tumorcel geremd kan worden om zo de tumorgroei te remmen. De theorie hierachter is dat minder opname van glutamine in de tumorcel zorgt voor minder brandstof voor de tumorcel waardoor de tumorgroei geremd zou kunnen worden. Hoewel de resultaten uit deze studies nog niet bekend zijn, is het niet logisch om extra glutamine aan de voeding toe te voegen of te slikken. Het is nog onvoldoende duidelijk wat glutamine doet bij de groei van tumorcellen. Het is daarom afgeraden om glutamine te gebruiken.


Lees ook: Kan ik glutamine gebruiken ter voorkoming of behandeling van mucositis ?
Bron: www.voedingenkankerinfo.nl