Is het zinvol om magnesium te slikken als supplement bij (borst)kanker ?

12-03-2020 17:24





Magnesium-supplementen.



Er zijn geen studies gedaan naar het effect en de veiligheid van magnesiumsupplementen bij (borst)kanker. Het advies is om niet op eigen initiatief magnesiumsupplementen te gaan slikken. Bepaalde medicijnen zoals platinen en cetuximab kunnen de kans op een magnesiumtekort vergroten. Vraag bij een magnesiumtekort advies aan je arts of diëtist.



Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor sterke botten. Ook laat het de zenuwen en spieren goed werken. Een tekort aan magnesium kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, spierkrampen en in ernstige gevallen tot hartritmestoornissen. Als je te veel magnesium binnenkrijgt kan dit leiden tot een lage bloeddruk, vermoeidheid en een verstoorde ademhaling. Magnesium zit in veel verschillende producten zoals brood en graanproducten, melk en melkproducten, groente, vlees, noten en soja. Door gevarieerd te eten komt een tekort aan magnesium niet snel voor.


Wat blijkt uit onderzoek?



Kan magnesium kanker voorkomen?

Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat kanker minder vaak voorkomt bij mensen die via hun voeding voldoende magnesium binnenkrijgen. Dit lijkt vooral zo te zijn bij dikkedarmkanker. Het is niet duidelijk of dit komt door het magnesium zelf of door het gevarieerd eten met veel gezonde voedingsmiddelen. Studies laten namelijk zien dat melk en volkoren graanproducten, wat beide producten zijn met veel magnesium, beschermen tegen dikkedarmkanker.


Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan waarin gekeken is of magnesiumsupplementen beschermen tegen kanker, maar in het algemeen geldt: gebruik geen voedingssupplementen ter preventie van kanker. Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.


Helpen magnesiumbij kanker?

Uit een onderzoek met 1200 vrouwen met borstkanker blijkt dat de vrouwen die veel magnesium via hun voeding binnenkregen de grootste kans hadden op overleving. Er zijn ook studies waarbij geen verschil werd gevonden tussen vrouwen die veel magnesium via hun voeding binnenkregen en vrouwen die weinig magnesium binnenkregen.


Meer onderzoek is nodig om te kunnen concluderen of voeding met veel magnesium helpt bij kanker.


Wanneer heb ik wel extra magnesium nodig?

Bij bepaalde medicijnen tegen kanker, zoals platinehoudende chemotherapie en cetuximab, is de kans op een magnesiumtekort groot. Deze medicatie kan je nieren beschadigen, waardoor je magnesium sneller uit plast. Als je met platinehoudende chemotherapie wordt behandeld, zal je arts regelmatig je nierfunctie en de hoeveelheid magnesium in je bloed controleren. Een tekort kan aangevuld worden met een tablet of via een infuus, afhankelijk van hoe groot het magnesiumtekort is. Dit bepaalt je arts.


Nierbeschadigingen door platinehoudende chemotherapie en cetuximab kunnen voorkomen worden door veel te plassen. Het is dan ook belangrijk om een dag vóór tot een dag na toediening van platinebevattende chemotherapie heel veel te drinken. Hierdoor ga je vanzelf veel plassen.


Meer hierover lees je bij: Waarom moet ik veel drinken tijdens chemotherapie?


Ons advies:

Het advies is om niet op eigen initiatief magnesiumsupplementen te slikken. Door gevarieerd te eten komt een magnesiumtekort niet snel voor. Bepaalde medicijnen zoals platinen en cetuximab vergroten de kans op een magnesiumtekort. Vraag bij een magnesiumtekort advies aan je arts of diëtist.


Lees ook:

Is het zinvol om tijdens mijn behandeling voedingssupplementen te slikken?




Bron: www.voedingenkankerinfo.nl