Is het zinvol om magnesium te slikken als supplement bij (borst)kanker ?

13-11-2018 17:51

                                Voeding en Kanker - pillendoosje

vk-pillendoosje.


Er zijn geen studies gedaan naar het effect en de veiligheid van extra magnesium in supplementvorm bij (borst)kanker. Het advies is om niet op eigen initiatief een magnesiumsupplement te slikken. Het gebruik van bepaalde medicijnen zoals platinen en cetuximab vergroot de kans op een magnesiumtekort. Bij een magnesiumtekort kan in overleg met uw arts of diëtist overwogen worden om dit tekort aan te vullen.


Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor sterke botten en het goed laten werken van zenuwen en spieren. Een tekort aan magnesium kan leiden tot misselijkheid, vermoeidheid, spierkrampen en in ernstige gevallen tot hartritmestoornissen. Een te hoge magnesium inname kan leiden tot een lage bloeddruk, vermoeidheid en een verstoorde ademhaling. Magnesium zit in veel verschillende voedingsmiddelen zoals brood en graanproducten, melk en melkproducten, groente, vlees, noten en soja. Door gevarieerd te eten komt een magnesiumtekort niet snel voor.


Kan magnesium kanker voorkomen?

Uit wetenschappelijke studies komt naar voren dat kanker minder vaak voorkomt bij mensen die uit hun voeding veel magnesium binnenkrijgen. Deze gunstige relatie lijkt vooral te gelden voor dikkedarmkanker. Het is niet duidelijk of dit komt door de magnesium zelf of dat het komt doordat vooral gebruik wordt gemaakt van een gevarieerde voeding met een ruim gebruik van gezonde voedingsmiddelen. Studies laten namelijk zien dat melk en volkoren graanproducten (bronnen van magnesium) beschermen tegen dikkedarmkanker.


Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan waarin gekeken is of magnesiumsupplementen beschermen tegen kanker, maar in zijn algemeenheid geldt: Vertrouw niet op voedingssupplementen om u tegen kanker te beschermen.


Is een lage magnesiumspiegel gunstig bij kanker?

Er is een theorie dat een lage magnesiumspiegel zou kunnen helpen bij het bestrijden van tumoren. Een lage magnesiumspiegel zou in die theorie de aanmaak van nieuwe bloedvaten die de tumor van voeding voorzien remmen. In dierproeven werd echter bij een lage magnesiumspiegel juist een toename gezien van het aantal uitzaaiingen. Studies bij mensen waarin dit is onderzocht ontbreken.

Helpen magnesiumsupplementen bij kanker?

Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan waarin gekeken is naar het effect en de veiligheid van magnesiumsupplementen bij patiënten. Of magnesiumsupplementen helpen bij kanker en veilig zijn is daardoor onbekend. Vanwege een mogelijke reactie op de behandeling is het verstandig om niet op eigen initiatief voedingssupplementen bij de behandeling van kanker te gebruiken, maar dat altijd met de behandelend arts te bespreken. Is het zinvol om tijdens mijn behandeling voedingssupplementen te slikken?

Wanneer wel extra magnesium?

Platinehoudende chemotherapie en cetuximab worden gegeven voor de behandeling van kanker.


Bij gebruik van deze medicijnen is de kans op een magnesiumtekort groot. Platinen kunnen de nieren beschadigen waardoor magnesium met de urine verloren gaat. Als u met platinehoudende chemotherapie wordt behandeld, zal uw arts regelmatig uw nierfunctie en de hoeveelheid magnesium in het bloed controleren. Een tekort kan aangevuld worden met een tablet of via een infuus, afhankelijk van hoe groot het magnesiumtekort is. Dit wordt bepaald en geregeld door uw arts.


Nierbeschadigingen door cisplatine kunnen voorkomen worden door veel te plassen. Het is dan ook belangrijk om een dag voor tot een dag na toediening van platinebevattende chemotherapie grote hoeveelheden te drinken. Hierdoor zult u vanzelf veel gaan plassen.


Meer hierover leest u bij: Waarom moet ik veel drinken tijdens chemotherapie?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl