Is het zinvol om moedermelk te drinken als je kanker hebt ?

25-02-2020 17:06

                                      
borstvoeding

borstvoeding.Nee, er zijn geen bewijzen dat het helpt om moedermelk te drinken bij kanker. Er kunnen schadelijke stoffen zitten in moedermelk die je op internet kunt kopen. Het drinken van deze moedermelk is daarom niet zonder risico.Wat is moedermelk?

Moedermelk (borstvoeding) is de beste start voor baby's. Melk van de moeder bevat voldoende energie en alle voedingsstoffen (behalve vitamine D en K) voor de eerste levensmaanden van. Ook zitten er in moedermelk stoffen die beschermen tegen infecties.


Wat blijkt uit onderzoek?


Moedermelk bij kanker:

Op internet staan berichten waarin wordt beweerd dat een eiwit in moedermelk (alpha-lactalbumin) kankercellen zou kunnen doden. Hierbij wordt er verwezen naar wetenschappelijke studies waarin dit zou zijn aangetoond. Wanneer goed naar deze studies wordt gekeken blijkt dit niet het geval. De onderzoekers hebben in deze studies namelijk een vetzuur aan dit eiwit in moedermelk vastgeplakt. Zo ontstaat er een kunstmatig gemaakte stof (HAMLET) die niet in natuurlijke moedermelk voorkomt.


Uit reageerbuisonderzoek en onderzoek bij proefdieren komen aanwijzingen dat de stof HAMLET kankercellen kan doden. Het onbewerkte eiwit zoals het van nature in moedermelk voorkomt en het vetzuur zijn los van elkaar niet in staat om kankercellen te doden. Deze studies laten dan ook niet zien dat het drinken van moedermelk helpt bij kanker. Bovendien kan onderzoek in reageerbuizen en onderzoek bij proefdieren niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan in reageerbuizen of bij proefdieren.


Studies waarin gekeken is naar het effect van moedermelk of de kunstmatig gemaakte stof HAMLET bij mensen met kanker ontbreken.


Veiligheid van moedermelk:

Omdat moedermelk diverse gezondheidsvoordelen zou hebben en zelfs kanker zou kunnen bestrijden, is er op internet een markt ontstaan voor moedermelk. Het drinken van deze moedermelk is echter niet zonder risico's. Ongewenste stoffen die de moeder heeft binnengekregen komen namelijk ook in de moedermelk terecht. Studies laten zien dat de moedermelk die op internet verkocht wordt aangelengd kan zijn met koemelk en vervuild kan zijn met medicijnen, alcohol, drugs en gevaarlijke bacteriën en virussen. Dit is voor iedereen gevaarlijk, maar met name voor mensen met kanker die een behandeling ondergaan en mogelijk een verlaagde weerstand hebben. Het advies is daarom om geen moedermelk gekocht op het internet te drinken.


Ons advies:

Drink geen moedermelk als je doel is kanker hiermee te genezen. Moedermelk gekocht via internet kan schadelijke stoffen bevatten en daarom is het drinken hiervan niet zonder risico. Daarnaast bevat moedermelk relatief weinig eiwit en is het daarom ook beter om te kiezen voor koemelk of een ander product dat veel eiwitten bevat.Lees ook:

Kan ik rauwe melk gebruiken bij kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl