Is het zinvol om tijdens mijn behandeling voedingssupplementen te slikken?

15-01-2018 17:06Nee, meestal niet. Als u volgens de adviezen van het Voedingscentrum eet en drinkt krijgt u voldoende vitamines en mineralen binnen. Het daarbij slikken van vitamine- en mineralen supplementen is dan niet nodig. Bovendien is het niet ongevaarlijk om tijdens uw behandeling voedingssupplementen te gebruiken. Vitamine- en mineralen supplementen kunnen namelijk de werking van bestraling en chemotherapie tegengaan.


Wij raden u dan ook aan om alleen supplementen te gebruiken als u een tekort hebt aan vitamines en/of mineralen. Gebruik tijdens chemotherapie of radiotherapie geen voedingssupplementen zonder dit met uw behandelend arts en diëtist te bespreken.


Voedingssupplementen.

Onder voedingssupplementen worden alle vitamines en mineralen in tablet, capsule of vloeibare vorm verstaan.


Voedingssupplementen schadelijk tijdens behandeling?

Bijwerkingen van de behandeling worden mogelijk minder door het gebruik van supplementen. Toch is het onverstandig om supplementen in een hoge dosis te gebruiken. Het is niet uitgesloten dat hoge doses supplementen de behandeling tegen kunnen werken. Uit een onderzoek bij mensen met hoofd-halskanker bleek dat er bij gebruik van een hoge dosis vitamine E meer kans op een tweede tumor bestond. Er lijkt naar voren te komen dat de bijwerkingen van de behandeling mogelijk minder worden door het gebruik van supplementen. Tegelijkertijd lijkt de werkzaamheid van de behandeling ook af te nemen!


Vitamine Informatie Bureau:

Bij het Vitamine Informatie Bureau kunt u lezen wat de aanbevolen hoeveelheden zijn van de verschillende vitamines en mineralen.

Meer lezen


Wat als ik door bijwerkingen van de behandeling niet voldoende kan eten?

Indien u door uw ziekte of door de bijwerkingen van uw behandeling niet goed of onvoldoende kunt eten kunt u mogelijk een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Als behandelingen mogelijk en zinvol zijn is dat ongewenst. Het is dan belangrijk uw voedingsinname door een diëtist te laten berekenen. Zij kan u aan de hand van de resultaten adviseren of een aanvulling nodig is. Vitamines en mineralen in de vorm van een supplement kunnen dan tijdelijk een nuttige aanvulling zijn. Kies voor een supplement met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Op het etiket kunt u lezen hoeveel een capsule of tablet van een bepaalde vitamine bevat en wat een veilige dosis is. Ook groente- en fruitconcentraten in capsules en drankjes worden als (natuurlijk) vitaminesupplement aangeboden. In alle gevallen geeft het etiket aan wat er wel of niet in zit. Als u weer beter gaat eten, of als u start met het innemen van verrijkte voeding of drink- of sondevoeding, dan kunt u weer stoppen met het supplement. 


Zie ook: Helpen supplementen kanker te voorkomen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl