Is het zinvol om tijdens mijn behandeling voedingssupplementen te slikken ?

22-07-2019 19:07
Voeding en Kanker info - vitaminepillen

vk-pillen-gekleurd1Nee, meestal niet. Als je volgens de adviezen van het Voedingscentrum eet en drinkt krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Het slikken van vitamine- en mineralensupplementen is dan niet nodig. Bovendien zijn er gezondheidsrisico's als je tijdens de behandeling voedingssupplementen gebruikt. Vitamine- en mineralensupplementen kunnen namelijk de werking van bestraling en chemotherapie tegengaan.


Wij raden dan ook aan om alleen supplementen te gebruiken (maximaal 100% van de ADH, aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) als je een tekort hebt aan vitamines en/of mineralen. Gebruik tijdens bestraling of chemotherapie geen voedingssupplementen zonder dit eerst met je behandelend arts en diëtist te bespreken.Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn er in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze bevatten vitamines, mineralen of bepaalde bioactieve stoffen. Soms bevatten ze één stof, zoals vitamine C, soms een combinatie van stoffen zoals een multivitamine supplement.Zijn voedingssupplementen schadelijk tijdens behandeling?

Door het gebruik van supplementen kunnen mogelijk bijwerkingen van de behandeling verminderd worden. Maar naast dit goede effect kunnen supplementen van vitaminen en mineralen ook slechte effecten hebben. Zo kunnen ze mogelijk ook tumorvorming en tumorgroei bevorderen.


Ook kunnen er interacties met de behandeling optreden. Zo blijken hoge doses vitaminen tot ongewenste, giftige effecten te kunnen leiden. Bovendien wordt in een aantal onderzoeken een minder goed effect van de behandeling en een slechtere overleving gezien bij de groep patiënten die supplementen kreeg toegediend.


Wat als ik door de behandeling niet voldoende kan eten?

Indien je door de ziekte of door de bijwerkingen van de behandeling niet goed of onvoldoende kunt eten, kun je mogelijk een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Het is dan belangrijk je voedingsinname door een diëtist te laten beoordelen. Een diëtist kan je aan de hand van de resultaten adviseren of een aanvulling met supplementen nodig is.


Vitamines en mineralen in de vorm van een supplement kunnen dan tijdelijk een nuttige aanvulling zijn. Kies voor een supplement met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).


Als je weer beter gaat eten, of als je start met het innemen van verrijkte voeding of drink- of sondevoeding, dan kun je weer stoppen met het supplement in overleg met je arts of diëtist.


Zie ook: Helpen supplementen kanker te voorkomen?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl