Is paardenmelk gezonder dan koemelk ?

30-10-2018 18:45

                    
vk-melk150

Melk.Nee, paardenmelk is niet gezonder of ongezonder dan koemelk. Er zijn kleine verschillen in de samenstelling en de smaak.Verschillen tussen koemelk en paardenmelk:

Melk van koeien, paarden, geiten, schapen en kamelen bestaat uit dezelfde basisstoffen. Het grootste deel is water (90%). Daarnaast zit er vet, lactose (=melksuiker) en eiwit (waaronder caseïne en wei) in, en een redelijk aantal vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. Tussen de melksoorten is er wel verschil in de hoeveelheden van deze voedingsstoffen. In het algemeen kan gesteld worden dat koemelk meer calorieën, eiwit, caseïne, vet, vitamines en mineralen bevat dan paardenmelk. Daarentegen zit er in paardenmelk meer lactose (melksuiker) waardoor de smaak zoeter is. Opvallend is dat in paardenmelk de hoeveelheid vitamine B2 behoorlijk lager is dan in koemelk (zie onderstaande tabel).
Koemelk

Paardenmelk

Energie (kcal)13294
Lactose (g)1013
Eiwitten (g) 75
Caseïne (g)52
Wei (g)11,5
Vetten (g)8,54,5
Kalium (mg)170112
Calcium (mg) 236186
Fosfor (mg) 178140
Vitamine B2 (mcg)31848
Vitamine D (mcg)0,5

0,5Tabel:Verschillen in voedingswaarde tussen koemelk en paardenmelk (per glas van 200 ml)


Beschermt paardenmelk tegen het ontstaan van kanker?

Er zijn geen wetenschappelijke studies bij mensen die laten zien dat paardenmelk beter beschermt tegen kanker dan koemelk. Uitgebreid onderzoek met meer dan 650.000 mensen heeft aangetoond dat melk een beschermend effect heeft tegen tumoren in de dikke darm. In deze studies is echter niet gekeken naar paardenmelk in het bijzonder. Een verklaring voor het beschermende effect zou de calcium in de melk zijn. In paardenmelk zit echter minder calcium dan in koemelk.


Melk van koeien, paarden, geiten, schapen en kamelen bestaat uit dezelfde basisstoffen. Het grootste deel is water (90%). Daarnaast zit er vet, lactose en eiwit (waaronder caseïne en wei) in, en een redelijk aantal vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12. Tussen de melksoorten is er wel verschil in de hoeveelheden van deze voedingsstoffen. In het algemeen kan gesteld worden dat koemelk meer calorieën, eiwit, caseïne, vet, vitamines en mineralen bevat dan paardenmelk. Daarentegen zit er in paardenmelk meer lactose (melksuiker) waardoor de smaak zoeter is. Opvallend is dat in paardenmelk de hoeveelheid vitamine B2 behoorlijk lager is dan in koemelk .Mensen die allergisch zijn voor koemelk krijgen soms het advies om paardenmelk te proberen. Een deel van de mensen lijkt paardenmelk inderdaad beter te kunnen verdragen. Niet iedereen heeft er echter baat bij, en ook een allergie voor paardenmelk bestaat. Doordat in paardenmelk meer lactose zit dan in koemelk, is paardenmelk geen goed alternatief voor mensen met lactose-intolerantie.


Rauwe paardenmelk:

Sommige mensen hebben de opvatting dat het gebruiken van rauwe (paarden) melk een speciaal, gunstig effect zou hebben bij het voorkomen en behandelen van kanker. Daar is echter geen enkel betrouwbaar wetenschappelijk bewijs voor. Net als bij rauwe koemelk, bestaat bij rauwe paardenmelk de kans dat deze is besmet met ziekmakende bacteriën. Dat brengt gezondheidsrisico's met zich mee met name voor zieke mensen met een verminderde weerstand.


Meer over rauwe melk bij kanker leest u bij Kan ik rauwe melk gebruiken bij kanker?Bron: www.voedingenkankerinfo.nl